Erdogan szerint Oroszországnak semmi köze sincs a lengyelországi rakétabecsapódásokhoz

Fotó: Agerpres/EPAOroszországnak semmi köze sincs a lengyelországi rakétabecsapódásokhoz, technikai malőr történhetett - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök a G20-csúcstalálkozón a Bali szigetén fekvő Nusa Duában szerdán.

Erdogan aláhúzta: tiszteletben tartja Oroszország állítását, hogy nem volt köze a történtekhez, és nem orosz rakéták voltak, amelyek eltaláltak egy gabonaszárítót az ukrán-lengyel határtól 6 kilométerre fekvő lengyelországi Przewodówban kedden, két ember halálát okozva. Rámutatott: Joe Biden amerikai elnök is azt mondta, hogy nem orosz gyártmányú fegyverek csapódtak be. Hozzátette: az incidens alapos vizsgálatot igényel, és beszélni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, miután visszatért Törökországba.

A török vezető provokációnak nevezte azokat a híreszteléseket, amelyek szerint orosz rakétákról van szó. "Mindent megteszünk, hogy tárgyalóasztalhoz ültessük Ukrajnát és Oroszországot" - magyarázta. "A provokáció nem segít" - fűzte hozzá.

A török elnök egyúttal bizakodóan nyilatkozott a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tevő egyezmény sorsáról. Jelezte: Ankara azon dolgozik, hogy a megállapodást egy évvel meghosszabbítsák, és Putyin zöld jelzést adott neki.

Erdogan emellett arról is beszélt, hogy azok is felelősek a hat áldozatot követelő vasárnapi isztambuli merényletért, akik támogatják a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai milíciát. „Aki az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harc jegyében támogatja ezt a terrorszervezetet, az részese a legfrissebb isztambuli vérontásnak” – szögezte le.

Ankara az YPG-t és a betiltott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) nevezte meg a merénylet elkövetőjeként. 

Erdogan nem pontosította, hogy kit tekint az YPG támogatójának, de Törökország a múltban többször bírálta az Egyesült Államokat, mert pártfogolja a Népvédelmi Egységeket. A kurd milícia Washington szövetségese az Iszlám Állam elleni harcban. Ankara ezzel szemben a PKK bábjának és terrorszervezetnek tartja a félkatonai szervezetet.

Kapcsolódók

Kimaradt?