Bécs rábólintott a román és bolgár légiközlekedési Schengen-tagságra, de feltételeket szabott  

Gerhard Karner osztrák belügyminiszter hétfőn bejelentette bejelentette: Ausztria támogatja Románia és Bulgária belépését az úgynevezett Air Schengenbe, ami azt jelenti, hogy a repülőtereken nem lesz úti okmány ellenőrzés a Romániából érkezettek, illetve az oda utazók esetében.

Az osztrák belügyminiszter az Ö1 osztrák közszolgálati televízióban közölte a bécsi kormány álláspontját. Karner azt is elmondta, hogy Ausztria csak feltételekkel támogatja Románia és Bulgária belépését az úgynevezett Air Schengenbe. Bécs elvárja a határellenőrzés szigorítását a vasúti határátkelőkön Bulgária és Románia, valamint Románia és Magyarország között, korábbinál háromszor több pénzt sürget az Európai Bizottságtól a Frontex (az EU határvédelmi hivatala) bulgáriai műveleteire, s azt is feltételként szabja, hogy Románia és Bulgária fogadjon be, vegyen át olyan menedékkérőket, akik román, illetve bolgár területről érkeztek Ausztriába. 

Márciustól az Air Scehngen része lehet a marosvásárhelyi Transilvania repülőtér is Fotó: a marosvásárhelyi Transilvania repülőtér Facebook oldala

Bukarest abban bízik, hogy az EU igazságügyi és belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozásán születhet döntés a román és a bolgár - várhatóan kétlépcsős - schengeni csatlakozásról. A legoptimistább forgatókönyv szerint márciusban nyílhatnak meg a repülőtéri Schengen-határok Románia esetében.

Közben a stiripesurse értesülései szerint Marcel Ciolacu miniszterelnök a Szociáldemokrata Párt vezetői egyeztetésén azt mondta: Románia leválhat Bulgáriáról a schengeni csatlakozás ügyében. „Amennyiben Hollandia nem vonja vissza a Bulgáriával kapcsolatos vétóját, akkor nem marad más lehetőségünk, mint a leválás Bulgáriáról. Ez egy hosszú folyamat lesz. Reméljük, hogy Mark Rutte (holland miniszterelnök - a szerk. megj.) megoldja a helyzetet, s nem lesz erre a lépésre szükség” - mondta Ciolacu a portál információi szerint. A holland parlament ezen a héten szavaz a bolgár schengeni csatlakozással kapcsolatban. Románia és Bulgária eddig „csomagban”, együtt pályázott a Schengen-tagságra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?