FRISSÍTVE – Megtört a jég: Románia legalább „légi úton” beléphet a Schengenbe

FRISSÍTVE: Ausztria „rugalmasabbá tette” álláspontját a schengeni övezettel kapcsolatban, és beleegyezik a légi határok megszüntetésébe Románia számára, írta Marcel Ciolacu miniszterelnök szombat esti Facebook-bejegyzésében. FRISSÍTÉS: Ausztria feltételeket szab. 

Illusztráció: Pexels

„Megtörtük a jeget! Ausztria rugalmasabbá tette pozícióját a schengeni övezettel kapcsolatban, és beleegyezik a légi határok megszüntetésébe Románia számára. Ez azt jelenti, hogy a romániaiaknak többé nem kell végtelen sorokat kiállniuk, amikor az Európai Unión belül repülnek. Az elmúlt hónapokban keményen dolgoztunk, hogy eljussunk idáig, és hálás vagyok mindazoknak, akik küzdöttek Romániáért” - írta a miniszterelnök.

Hozzátette, Cătălin Predoiu belügyminiszter megbízást kapott, hogy találkozzon osztrák hivatali kollégájával, és sikerre vigye a tárgyalásokat.

„Többévi várakozás után együtt valóra váltjuk ezt az álmot! Románia megérdemli, hogy felvegyék a Schengenbe!” - olvasható Ciolacu bejegyzésében.

Ausztria feltételeket szab

 Osztrák lapértesülések szerint, Gerhard Karner azokkal a feltételekkel támogatná Románia és Bulgária belépését az úgynevezett Air Schengenbe, hogy a közúti és a vasúti határátkelőkön szigorítsák a határellenőrzést Bulgária és Románia, valamint Románia és Magyarország között, az Európai Bizottság fordítson a korábbinál háromszor több pénzt a Frontex (az EU határvédelmi hivatala) bulgáriai műveleteire, továbbá Románia és Bulgária fogadjon be (vagyis vegyen át) menedékkérőket, főleg afgánokat és szíriaiakat.

A román hatóságok reményei szerint az EU igazságügyi és belügyminisztereinek rendkívüli tanácskozásán születhet döntés a román és a bolgár - várhatóan kétlépcsős - schengeni csatlakozásról.

(Nyitókép: AdobeStock) 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?