Az Országgyűlés hétfőn dönthet Novák Katalin utódjáról

A magyar Országgyűlés várhatóan hétfőn fogadja el Novák Katalin államfő lemondását. Ha ugyanazon az ülésen az új elnököt is megválasztják, akkor március 5-től lehet új köztársasági elnöke Magyarországnak.

Csütörtökön jelentette be a Fidesz frakcióvezetője, hogy a kormánypártok Sulyok Tamást javasolják köztársasági elnöknek. Kocsis Máté Balatonalmádiban azt mondta: a Fidesz és a KDNP hétfőn elfogadja Novák Katalin korábbi államfő lemondását és azt tartják helyesnek, ha az Országgyűlés mielőbb megválasztja az új köztársasági elnököt, emlékeztet az M1 Híradó.

Kifogástalan múltú, kiváló felkészültségű és nagy tekintélyű alkotmánybíró – így jellemezte Kocsis Máté a kormánypártok államfőjelöltjét. Az Országgyűlés | Fotó: MTIA frakcióvezető a Kossuth Rádióban vasárnap már azt mondta:a kormánypártok benne látják azt az esélyt, hogy a nemzet egységét jól megtestesítse.

„Kifogástalan múltú, kiváló felkészültségű és nagy tekintélyű alkotmánybíró. Bár több ember is szóba kerülhet, ha a köztársasági elnök személyéről gondolkodunk, de őt találtuk a legmegfelelőbbnek. Benne látjuk azt az esélyt, hogy a nemzet egységét jól megtestesítse, és benne látjuk az esélyét, hogy a Köztársasági Elnöki Hivatal vitán felül álljon a következő években” – hangsúlyozta Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője.

Ha a parlament Sulyok Tamást köztársasági elnöknek választja, akkor akár már március 5-től be is töltheti az államfői tisztséget.

Ezzel ő lehet Magyarország 7. megválasztott köztársasági elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?