Ausztria hallani sem akar Románia teljes jogú Schengen-tagságáról

Ausztriának nincs szándékában változtatni a román teljes jogú Schengen-tagsággal kapcsolatos vétóján. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter az Európai Unió illetékes tanácsának ülése előtt egy héttel tette világossá Bécs álláspontját. 

Az osztrák kormány belügyi tárcavezetője közölte: fenntartja vétóját Románia és Bulgária teljes körű Schengeni csatlakozását illetően. A légi és hajózási területen március végétől történő integrációval kapcsolatban nincs kifogása Ausztriának. 

Marcel Ciolacu miniszterelnök nemrég kijelentette: meg van győzödve arról, hogy Románia még az idén a schengeni övezet teljes jogú tagja lesz. Az év második felében Magyarországé az Európai Unió soros elnöksége, így sok múlhat a magyar támogatáson is. Lázár János, a magyar kormány építési és közlekedési minisztere néhány héttel ezelőtt a Maszolnak adott videóinterjújában kiemelte: közös magyar-román érdek a közlekedési infrastruktúra összekapcsolásának javítása, a schengeni határ megszüntetése, ezért a magyar európai uniós elnökség egyik fontos célkitűzése az, hogy Románia Schengenhez való csatlakozása elől minden akadály elháruljon.

A légi és hajózási területen március végétől történő integrációval kapcsolatban nincs kifogása Ausztriának Fotó: Rointel/Twitter

A tárcavezető megjegyezte: nem tartja tisztességesnek, ahogyan Brüsszel és az Európai Unió Romániával bánt. „Schengen kapcsán visszaélnek a hatalmukkal és csuklóztatják Romániát, miközben mások számára, mondjuk Ukrajna számára surranópályát garantálnak. Migránsok jöhetnek szabadon az Európai Unióba, az ukrán gabona szabadon jöhet az Európai Unióba, de Románia számára megmaradt a schengeni feltételrendszer a szárazföldi átlépés keretében” - mondta a miniszter.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?