banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

A járvány miatt megingott az ultraliberális kormányzó széke a legliberálisabb államban

Túlélte a visszahívására indított referendumot Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója. Megfigyelők szerint a kormányzó személyén túl a járványügyi korlátozásokról és az oltásokról is szólt a szavazás.

Gavin Newsom marad Kalifornia kormányzója, miután a menesztésére kiírt keddi szavazáson a választók 2–1 arányban a visszahívása ellen szavaztak.

A republikánus ellenzék gyakorlatilag a 2018-as megválasztása óta próbálja eltávolítani hivatalából a demokrata politikust, azonban az előző öt kezdeményezés el sem jutott az urnákig. Ezúttal sikerült összegyűjteni több mint kétmillió aláírást – a küszöb 1,495 millió, a legutóbbi választásokon leadott voksok 12 százaléka –, amiben meghatározó szerepet játszott a koronavírus-járvány. Sőt, egyes megfigyelők szerint a mostani, hatodik visszahívási kezdeményezés az előző ötnek a sorsára jutott volna, ha nincs a Covid-válság.

Maszkot prédikál…

Közel negyvenmillió lakosával Kalifornia a legnépesebb amerikai állam. GDP-je meghaladja az Egyesült Királyságét, kibocsátását tekintve a világ ötödik legnagyobb gazdasága. Politikai szempontból demokrata többségű, a republikánusok utoljára 2006-ban nyertek itt kormányzóválasztást a színészsztár Arnold Schwarzeneggerrel.

Forrás: Wikipedia

Gavin Newsom 2018-ban csaknem a szavazatok kétharmadát húzta be – többet, mint amennyit demokrata jelölt valaha kapott a kaliforniai kormányzóválasztáson. Nem is csoda, hiszen a tökéletes jelölt volt az Egyesült Államok legliberálisabb államában. Liberális körökben is úttörőnek számít a melegházasság, a klímaváltozás és a bevándorlás kérdésében.

Ehhez képest augusztus elején úgy tűnt, a sorsa megpecsételődött. A korábban rendkívül népszerű kormányzó megítélésének nem tettek jót a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott korlátozások, ráadásul a múlt év őszén óriási hibát követett el. Miközben arra buzdította a polgárokat, hogy a Hálaadást lehetőleg otthon ünnepeljék, nem pedig rokonaikkal, ismerőseikkel, őt magát népes baráti társaságban kapták lencsevégre az amerikaiak legnagyobb családi ünnepén, egy luxusétteremben, maszk nélkül. A Covid-19 járvány negatív hatásait csak tetézte a ritka erős intenzitású erdőtűzszezon, illetve a szintén történelmi aszály.

Az eljárásról

Ez lett volna a második sikeres visszahívási kezdeményezés Kaliforniában. Első alkalommal 2003-ban Graham Davis kormányzót menesztették mindössze néhány hónappal a második mandátumának megkezdése után. A hasonlóság Newsommal jelentős: Davis is erős támogatással kezdte kormányzói megbízatását, és karrierjének több egymásra tevődő krízis vetett véget: a kaliforniai áramválság, valamint a dot-com buborék kipukkanását követő költségvetési válság.

A visszahívási voksoláson a kormányzónak meg kell szereznie a szavazatok többségét ahhoz, hogy hivatalban maradhasson. Éppen ezért sokan antidemokratikusnak tartják az eljárást, amelyet eredetileg azért intézményesítettek a múlt század elején, hogy csökkentsék a nagyvállalatok befolyását, azaz érvényesítsék a választók demokratikusan kifejezett akaratát. Manapság viszont felmerül a kérdés, hogy a visszahívási eljárás valójában nem a demokratikus akarat aláásásának az eszköze. Megfigyelők szerint ugyanis ez az egyetlen módja a demokrata többségű Kaliforniában, hogy a republikánusok megszerezzék az állam vezetését. Ezt bizonyítja, hogy utoljára Arnold Schwarzenegger sztárszínész nyert kormányzóválasztást a Republikánus Párt jelöltjeként 2006-ban, miután átvette a 2003-ban menesztett Graham Davis helyét.

Kalifornia egyik szimbóluma, a Golden Gate | Fotó: Wikipedia

A Newsom menesztésére kiírt voksolás időzítése is a fenti hipotézist támasztja alá: Kaliforniában jövőre kormányzóválasztást tartanak, tehát bárki is nyerte volna a keddi szavazást – már ha a visszahívási kísérlet sikerrel járt volna –, jövőre újra a választók elé kellett volna állnia.

Országos teszt a demokratáknak

A keddi szavazás tétje túlmutatott Kalifornia határain, és nemcsak azért, mert Gavin Newsom neve felmerült potenciális elnökjelöltként. Az év elején találgatások indultak arról, hogy a 88 éves Dianne Feinstein demokrata szenátor előrehaladott kora miatt nem tölti ki 2025-ig szóló mandátumát. Visszavonulása esetén a kaliforniai kormányzó rendelkezne arról, hogy ki foglalja el a megüresedő szenátori széket a soron következőválasztásokig. Newsom legesélyesebbnek tartott riválisa, a republikánus Larry Elder fogadkozott is, hogy győzelme esetén Feinsteint republikánusra cseréli.

„Ez földrengést indítana el Washingtonban" – mondta Elder egy múlt heti tévéműsorban, és egyáltalán nem túlzott. A szövetségi felsőházban a két nagy párt egyenként 50–50 szenátorral rendelkezik. A demokrata párti többséget Kamala Harris alelnök biztosítja, aki az alkotmány szerint egyúttal a szenátus elnöki tisztségét is betölti. Ha Dianne Feinsteint sikerülne egy republikánus politikussal helyettesíteni, az ellenzéki párt megtorpedózhatja Joe Biden elnök legfontosabb intézkedéseit, ahogyan azt Barack Obama idején tette 2010. és 2016. között.

Másfelől ez volt az első számottevő megmérettetése a demokratáknak tavaly ősz óta, amikor szövetségi szinten átvették az irányítást a republikánusoktól. A kaliforniai voksolásra úgy tekintettek, mint egyfajta referendumra a válságkezelést illetően. „A választók nemcsak nemet mondtak a visszahívásomra, hanem igent mondtak a tudományra, igent a vakcinákra, igent a pandémia lezárására” – értékelt urnazárás után Gavin Newsom.

A voksolás előtt Joe Biden elnök azt mondta: „Kalifornián a nemzet szeme”. Ez különösen igaz megfigyelők szerint a Demokrata Pártra, amelynek alkalma nyílt élesben tesztelni a járványkezeléssel kapcsolatos üzeneteit – a maszkviselés és az oltás szorgalmazását illetően – a jövő évben esedékes időközi választások előtt.

(Nyitókép forrása: Flickr/Jeff)

Kapcsolódók

Kimaradt?