banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

A delta vírusvariáns világszerte új lökést adott az oltási kampánynak

A Covid-19 elleni oltások nyár eleji megtorpanása után a fertőzőbb delta vírusvariáns elterjedése a világ számos országában új lendületet adott az immunizálási kampánynak – mutat rá a Reuters adatelemzésében, amely több első olvasatra meglepő infót tartalmaz. Például az Európában vezető Magyarország csak jövő tavaszra érheti el ki a nyájimmunitásnak megfelelő 70 százalékos átoltottságot.Forrás: Agerpres/Xinhua

Világszerte a legalább egy oltásban részesültek csaknem fele (46 százalék) a magas jövedelmű országok polgára, 40 százalék pedig európai vagy észak-amerikai. Nem véletlen, hogy elsőként a hatalmas kőolajtartalékoknak köszönhetően magas életszínvonalú Egyesült Arab Emírségek érte el a nyájimmunitás kialakulásához szükségesnek tartott 70 százalékos átoltottságot. Ezt a küszöböt a Reuters adatai szerint másik négy állam (Szingapúr, Kanada, Chile és az Egyesült Királyság) lépte át/lépi át napokon belül. A korábban világelső Izrael éppen csak befér a top 10-be.

A brit hírügynökség adatelemzése szerint az izraeli oltáskampány sok tekintetben tanulságos. Az év elején olyan gyors ütemre kapcsoltak, hogy a február elsejei adatok alapján március közepére volt várható a 70 százalékos átoltottság. A tavasz végére viszont annyira lelassult a kampány, hogy a május 29-i becslés valamikor 2022 őszére valószínűsítette a 70 százalék elérését.

Újabb változást a korábbiaknál fertőzőbb delta vírusvariáns hozott: az ennek veszélyét – és a tinédzserek beoltásának fontosságát – hangsúlyozó kormányzati kommunikációnak köszönhetően az utóbbi egy hónapban ismét felgyorsult a kampány.

A legderűlátóbb prognózishoz képest viszont így is húszhetes lemaradásban van Izrael. A lakosság 66 százaléka már kapott legalább egy adag vakcinát július 11-ig, de a mostani ütemben augusztus 5-én érhető el a 70 százalékos átoltottság.

Hullámvasút

Nem Izrael az egyetlen ország, ahol a kezdeti lendület után az oltáskampány lelassult, mielőtt elérte volna az átoltottsági arányt, amely szakértők szerint – a nyájimmunitás révén – képes lesz meggátolni a COVID-19 terjedését. Időközben a SARS-CoV-2 vírus folyamatosan mutálódik, az időről időre megjelenő új variánsok pedig csökkentik a vakcinák hatékonyságát. Ezért egyesek kétségbe vonják, hogy egyáltalán elérhető-e a nyájimmunitás. A kormányok többsége azonban továbbra is a már említett küszöb elérését jelöli meg nemzeti oltási célként. Az Európai Unió a lakosság 70 százalékát beoltásához elegendő vakcinát szerzett be és osztott szét a tagállamok között – emlékeztet a Reuters.

A hírügynökség adatelemzése szerint az oltások napi üteme felgyorsult több országban, mióta a delta variáns miatt – a fertőzések korábbi tetőzése után – ismét megugrottak a napi esetszámok. Június végéhez képest Izraelben meredeken emelkedett az oltások száma, és Hollandia, Norvégia, Portugália, Szaúd-Arábia, Szingapúr, Spanyolország is minden eddiginél nagyobb sebességre kapcsolt.  Belgium, Dánia, Finnország és Svédország sem marad le messze az oltások ütemét illetően.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Más tényezők ugyanakkor – így a világjárvány végét előrejelző enyhítések, például a maszkviselési kötelezettség vagy az utazási korlátozások megszüntetése – fékezik az oltási kampányokat. Ez érvényes Romániára is, amely 23,5 százalékos átoltottsággal hátulról a második Európában, a 18 százalékos Bulgária előtt.

Az ütem a legfontosabb

A Reuters adatelemzése számos meglepetéssel szolgál. Az oltások számának elmúlt 14 napi változása alapján készített prognózis szerint például az Európai Unióban sokáig listavezető Magyarország legkorábban a jövő év márciusában érheti el a 70 százalékos átoltottságot, ha a vakcinálás a jelenlegi ütemben folytatódik. Noha az átoltottság a 60 százalékhoz közelít, Magyarország 40 hetes lemaradásban van a leggyorsabb periódusához képest. Több, jelenleg rosszabbul álló országban hamarabb kialakulhat a nyájimmunitás, mint Magyarországon. Ebben a helyzetben van Görögország, Svájc vagy Franciaország. Az Egyesült Királyság pár napon belül – július 24-én – elérheti a 70 százalékot, az Egyesült Államoknak a tavaszi lendület ellenére december elsejéig kell várnia ugyanerre.

A fiatalok számítanak

A delta variáns elterjedésével a kormányok megpróbálják újjáéleszteni kampányaikat, legyőzve az oltással kapcsolatos szkepticizmust és azt a tévhitet, miszerint a fiataloknak nincs szükségük vakcinára – mutat rá a Reuters.A delta vírusvariáns elterjedése egybeesik a vakcinaszkepticizmus csökkenésével.

Számos ország kezdetben az idősebb és más, magas kockázatú csoportok beoltására koncentrált. Az utóbbi hetekben viszont az Egyesült Államok és az Európai Unió is engedélyezte a Pfizer/BioNTech vakcinát a 12 évnél idősebbek számára.

Portugáliában, ahol a delta variáns az esetek több mint 90 százalékát teszi ki, június közepe óta a legtöbb új eset fordul elő az Európai Unióban. A lisszaboni kormány megduplázta az oltások számát – napi körülbelül 60 000-ről –, részben a 18–29 évesek bevonásával.

Szingapúrban az oltási arány szintén annak köszönhetően emelkedett meg, hogy megnyitották a programot a fiatalabbak (12–39 évesek) előtt.

Franciaországban, ahol a felnőtt lakosság 53,3 százaléka kapott egy adag vakcinát, hirtelen megugrott az oltakozási kedv, miután Emmanuel Macron elnök bejelentette, hogy ezentúl csak a beoltottak ülhetnek be az éttermekbe: egyik napról a másikra 1,3 millióan kértek oltási időpontot. A hétfőn bejelentett új szabályok szerint ugyanakkor a COVID-19 elleni oltás kötelező lesz a francia egészségügyi dolgozók számára, és aki moziba akar menni, vagy vonatra szállna, hamarosan be kell mutatnia az oltási igazolását vagy egy negatív tesztet.

Az Egyesült Államokban, ahol a fiatalok április óta jogosultak a vakcinára, az oltások stagnálnak. Nem teljesült a Biden-adminisztráció célkitűzése, hogy a nemzeti ünnepre, július 4-re a felnőttek 70 százaléka megkapja legalább az egyik dózist, és megfigyelők szerint az 50 százalékos küszöböt is csak a delta variánsnak köszönhetően sikerült átlépni. A fiatalok oltakozási kedve továbbra is alacsony, ahogy a latinók és az afroamerikaiaké is.

Az oltási kampány lassulásával párhuzamosan kialakulhatnak gócok, ahol a gyermekek, az idősek és a hajléktalanok csoportjai továbbra is veszélyben vannak – figyelmeztetnek a Reuters által idézett szakértők.

Kapcsolódók

Kimaradt?