87 romániai koronavírus-fertőzöttnél igazolták a delta variánst

Eddig 87 romániai koronavírus-fertőzöttnél igazolódott be, hogy a delta variánst hordozták, közülük hárman haltak meg az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) adatai szerint. Az esetek fele gócpontokból származik, de 31 személyről nem tudni, hogy hol fertőződött meg.

A július 11-ig szekvenált 2373 mintából 1776-ban találtak olyan koronavírus-variánst, ami „aggodalomra ad okot”, a legtöbb alfa variáns volt.

A 87 delta variánsos fertőzésből 49 eset 18 gócponthoz köthető, amelyből 13 családban alakult ki, 5 pedig más közösségben. A delta variáns romániai gócpontjait eddig Bukarestben és hét megyében azonosították, ezek a következők: Argeș, Bákó, Brassó, Dolj, Ilfov, Iași és Teleorman.

A gócpontokban megfertőződött személyek közül négy volt korábban olyan országban, ahol ismert a delta variáns jelenléte: Indiában és Finnországban. Az elszigetelt esetek közül csupán 5 személy járt külföldön az utóbbi időben, ketten Nagy-Britanniában, egy Törökországban, egy Írországban, az ötödik személy pedig egy nemzetközi személyszállító vállalat alkalmazottja.

Eddig három delta variánssal fertőzött személy hunyt el Romániában: két Bákó megyei férfi, akik nem voltak beoltva koronavírus ellen és Finnországban jártak és egy 72 éves Argeș megyei nő, aki szintén nem volt beoltva.

Kapcsolódók

Kimaradt?