Török kormányfő: a muzulmán országoknak felül kell vizsgálniuk kapcsolataikat Izraellel

A muzulmán országoknak feltétlenül felül kell vizsgálniuk kapcsolataikat Izraellel, miután az Egyesült Államok hétfőn Jeruzsálembe helyezte át izraeli nagykövetségét, és a Gázai övezetben zajló tömegtüntetések során legkevesebb 59 palesztin meghalt - jelentette ki Binali Yıldırım török miniszterelnök kedden a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) parlamenti frakcióülésén.

Yıldırım kifejtette: Izrael "golyózáport szórt az elnyomott és ártatlan palesztinokra", e kegyetlenkedéssel szemben az iszlám világ nem maradhat csendben, egységet és összetartozást kell sugároznia.

Washington hétfői lépése "olaj a tűzre" a Közel-Kelet békéje szempontjából, "a tegnapi nap pedig úgy vonul be a történelembe, mint amelyen muzulmánok vérét ontották" - fogalmazott a török kormányfő.

Yıldırım emlékeztetett: Törökország a minisztertanács hétfő esti ülése után összehívta péntekre az 57 muszlim országot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) rendkívüli ülését.

Az OIC legutóbbi decemberi rendkívüli ülésén Isztambulban arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy Kelet-Jeruzsálemet ismerje el Palesztina fővárosaként és az egyes országok költöztessék oda helyi külképviseletüket. A palesztin területek közigazgatási központja jelenleg a ciszjordániai Rámalláh. Az OIC decemberi tanácskozására azután került sor, hogy Donald Trump amerikai elnök Jeruzsálemet ismerte el Izrael fővárosának.

Törökország szerint az izraeli-palesztin konfliktusra a megoldás egy olyan független és szuverén palesztin állam kialakítása lenne az 1967-es határok alapján, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem.

Yıldırım bejelentette, hogy pénteken "Kiállás az üldöztetés ellen" mottójú tüntetés lesz péntek délután Isztambulban, amelyre minden török állampolgárt várnak.

Ankara hétfőn konzultációra hazahívta washingtoni és tel-avivi nagykövetét, emellett háromnapos gyászt hirdetett a palesztin áldozatok emlékére, az állami intézmények kedden félárbocra eresztették a török zászlókat.

Törökország és Izrael 2016 nyarán, hat év viszálykodás után békélt meg egymással, s neveztek ki ismét nagyköveteket Tel-Avivba és Ankarába. A két ország viszonya azután romlott meg, hogy 2010 májusában a Mavi Marmara nevű török hajó megpróbált segélyeket eljuttatni a Gázai övezetbe és ráirányítani a média figyelmét a Törökország által ellenzett izraeli blokád hatásaira. A flottillát az izraeli haditengerészet erőszakkal feltartóztatta. Az akcióban tíz, palesztinokat támogató aktivista életét vesztette, és huszonnyolcan megsebesültek.

Kapcsolódók

Kimaradt?