Megnyílt az USA jeruzsálemi nagykövetsége

Megnyílt az izraeli nagykövetség Jeruzsálemben. Washington azért költöztette át izraeli nagykövetségét, mert Jeruzsálemet ismeri el az ország fővárosának.

A megnyitóra videoüzenetet küldött Donald Trump elnök. Azt mondta, hogy az USA továbbra is teljes elkötelezettséggel kíván dolgozni a tartós izraeli-palesztin békemegállapodásért. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szerint a nagykövetség megnyitására nemzedékeken át emlékezni fognak Izraelben.

"Legnagyobb reményünk a béke" – mondta az amerikai elnök, aki tavaly decemberben jelentette be, hogy teljesíteni fogja választási ígéretét, és átköltözteti a nagykövetséget. "Az Egyesült Államok mindig is Izrael nagy barátja, a szabadság és a béke ügyében partnere marad" – mondta Trump. Szerinte kormányzata "baráti kezet nyújt Izrael, a palesztinok és minden szomszédjuk felé".

Az elnök a Twitteren nem tett utalást a nagykövetség áthelyezése miatt kirobbant erőszakhullámra. Ellenben azt leírta, hogy mely tévécsatornák közvetítik a ceremóniát. "Nagy nap ez Izrael számára. Gratulálok!" – írta az elnök.

A megnyitón Trump több közeli munkatársa és politikai támogatója is részt vett. Az amerikai küldöttséget Trump lánya, Ivanka és veje, Jared Kushner, valamint Steve Mnuchin pénzügyminiszter vezette. A ceremóniára mintegy 800 vendéget vártak. Kushner, Trump közel-keleti főtanácsadója, a megnyitón azt mondta, hogy az USA megmutatta: a világ bízhat abban, hogy megnyitják a nagykövetséget Jeruzsálemben. “ Amikor Trump elnök ígéretet tesz, meg is tartja azt."

"Barátaink, illetve szövetségeseink mellett állunk, és mindenekelőtt bebizonyítottuk, hogy az Egyesült Államok megteszi, ami helyes" – mondta. A küldöttség a látogatás idején nem tervez találkozót palesztin vezetőkkel. "Ez történelmi pillanat. Trump elnök, elismerve a történelmet, történelmet írt" - mondta az izraeli kormányfő, és megköszönte az amerikai elnök bátorságát, hogy betartja ígéretét. Netanjahu "Izrael örök, oszthatatlan fővárosának" nevezte Jeruzsálemet.

Kapcsolódók

Kimaradt?