banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_nwQSwVIi_GOOGLE_728x90.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Dzsihádot hirdetett az USA ellen az al-Kaida vezetője

A Tel-Aviv szintén muzulmán föld címmel került ki videó az internetre, amelyben Zavahri arról beszél: Washington lépése annak a bizonyítéka, hogy a tárgyalások és a "megbékélés" nem szolgálják a palesztinok érdekeit.

Zavahri, aki az al-Kaida vezetését az alapító, Oszama bin Laden 2011-es halála után vette át, a felvételen a palesztinok árulójának nevezi a Mahmúd Abbász elnök vezette Palesztin Hatóságot, és híveit arra sürgeti, hogy fogjanak fegyvert.

Donald Trump amerikai elnök "világosan és egyértelműen beszélt, leleplezve a modern keresztesháború igazi arcát (...) A vele való kooperáció nem működik, csakis a dzsihád útján történő ellenállás" – mondta állítólag Zavahri a terrorista és muszlim szélsőséges szervezetek megfigyelésével foglalkozó, amerikai SITE Intelligence Group szerint.

Izraeliek tízezrei tartottak felvonulást Jeruzsálemben a nemzeti büszkeség jegyében vasárnap, egy nappal az amerikai nagykövetség hétfőre tervezett Jeruzsálembe költöztetése előtt, amelyet Izrael megalapításának 70. évfordulójára időzítettek.

A palesztinok Kelet-Jeruzsálemet szeretnék jövendő államuk fővárosának, és ezért az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe költöztetését Izrael javára meghozott egyoldalú döntésnek tekintik, amely szerintük aláásta Amerika közvetítői szerepét a béketárgyalásokon.

Az Izraelbe delegált 86 nagykövet közül a Háárec című izraeli újság honlapja szerint mintegy harminc vett részt vasárnap este a nagykövetség átköltöztetése alkalmából tartott diplomáciai fogadáson, amelyet az európai országok nagy többsége egyet nem értése jeléül bojkottált. Az európai uniós tagállamok közül négy nagykövet, Magyarország, Csehország, Románia és Ausztria nagykövete azonban részt vett a fogadáson, amelyet az izraeli külügyminisztériumban adott Benjámin Netanjahu miniszterelnök és felesége.

banner_y97vR58b_970x250.png

Kapcsolódók

Kimaradt?