Hét tagállamban kigyűlt a kvóta – félig már révbe ért a Minority SafePack

Hétfőn délután teljesült a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezés érvényességének egyik feltétele: összegyűlt az EU hét tagállamban az Európai Bizottság által korábban megállapított minimális számú támogatói aláírás (kvóta). 

Dánia volt a hetedik ország, ahol sikerült meghaladni a kvótát.  A skandináv államban cikkünk közléséig 9769 aláírást gyűjtöttek össze, a követelmény legkevesebb 9750 aláírás volt. Mint korábban megírtuk, szintén hétfőn gyűlt össze a szükséges kvóta Horvátországban is. Az aláírást gyűjtő európai országok listája és az eddigi támogató kézjegyek száma itt érhető el.

Mint ismert, ahhoz, hogy az EB nyilvántartásba vegye az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) és az RMDSZ által indított polgári kezdeményezést 2018. április 3-ig minimum 1 millió aláírásnak kell összegyűlnie. További feltétel, hogy a kezdeményezés aláíróinak legalább 7 uniós tagállamból kell érkezniük, a Brüsszel által megállapított lakosságarányos kvóta szerint. Az egyik feltétel hétfőn már teljesült.

Az aláírások összesített száma hétfőn átlépte a 900 ezret, így a hátramaradó két hét alatt már kevesebb mint 100 ezer aláírásra van szükség.

FRISSÍTÉS: Most már biztos a győzelem

A Minority SafePack – Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés közel áll a sikerhez, de továbbra is tenni kell azért, hogy azt el is érje – hangzott el hétfőn Budapesten, a Magyarság Házában tartott konferencián. A Kisebbségvédelmi kezdeményezés a határon túli magyar közösségekért és a magyarországi nemzetiségekért című, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet, a FUEN és a Rákóczi Szövetség szervezésében zajló eseményen a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága és a magyarországi nemzetiségek is képviseltették magukat.

A FUEN elnöke, Vincze Loránt kijelentette: most már nem kérdés, hogy meglesz-e a hét tagállam, amely teljesíti a küszöböt, és realistán nézve a számok dinamikáját, az látszik, hogy meglehet az egymilliónál több aláírás is, de ehhez az utolsó tartalékokat is hasznosítani kell, főleg, ami Magyarországot illeti, ahonnan még 80-100 ezer aláírásra lenne szükség a biztos sikerhez.

„Tudjuk és érezzük, hogy egyedit és értékeset hoztunk létre, ezt ma már azok is érzik, akik eddig nem kapcsolódtak be a munkába. A Nemzeti Kisebbségvédelmi Kezdeményezés értékes és közös sikerünk lehet – a határon túli magyar közösségeké, a magyarországi nemzetiségeké, a magyar nemzeté, az európai őshonos kisebbségeké és a FUEN valamennyi szervezetéé. Erdélyben a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében született elutasító alkotmánybírósági döntés tükrében még inkább látszik, mekkora szükség van európai kisebbségvédelmi standardokra” – fogalmazottVincze Loránt.

Hozzátette: „aki gyakran jár határon túli magyar közösségekbe, tudja, hogy a nyelvért, az anyanyelvű oktatásért, a közösség boldogulásáért vívott küzdelemben szükség van az erőt adó sikerekre, de szükség van erre a magyarországi nemzetiségek életében is, és a magyar nemzetnek is szüksége van sikerre. Az európai őshonos közösségek nagy részét is felrázta a kezdeményezésünk, bár nem volt könnyű dolgunk, mert közülük sokan elkényelmesedtek, és elfelejtették, hogyan kell kapcsolatot tartani a közösséggel. De elmondhatom, hogy a FUEN tagszervezetei ismét rákaptak a közösségi munka, a közösségépítés ízére. Bízom benne, hogy sikerül jó irányba fordítanunk Európát, ami az őshonos közösségek jogait illeti.”

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kijelentette: nagy biztonsággal mondható, hogy a kezdeményezés sikeres lesz, de ehhez nem elég egymillió aláírás, hiszen aki gyűjtött már aláírásokat, az tudja, hogy minden tizedik ember rosszul tölti ki az adatait, és ezzel is számolni kell. Kiemelte a magyarországi nemzetiségek szerepét is a kezdeményezés magyarországi sikerre vitelében: mind a tizenhárom magyarországi nemzetiség a  Minority SafePack mellé állt, és a Nemzetiségek Bizottsága kezdeményezésére született egyhangúlag elfogadott országgyűlési határozat is a kezdeményezés támogatásáról – emlékeztetett az államtitkár.

Kapcsolódók

Kimaradt?