Március 15. Nagyváradon: külön ünnepelt az RMDSZ és az EMNP

Nagyváradon külön ünnepelt március 15-én a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), azonban volt átjárás – egymás rendezvényein koszorúztak. Mindkét rendezvény fő helyszíne Szacsvay Imre jegyző szobra volt.

A néppárt ünnepi rendezvénye a főtéren kezdődött, ahol fellépett a berettyóújfalui Bajnóca és a biharkeresztesi Szarkaláb néptáncegyüttes. Az ünnepség Szacsvay Imre szobránál folytatódott, ahol Szilágyi Zsolt, a párt elnöke és Németh Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője, a külügyi bizottság elnöke mondott beszédet.

Németh Zsolt többek között arról beszélt, hogy megint vannak olyanok, akik új birodalomba, globális rendbe sorolnák be a magyarságot, megfosztva nemzeti szuverenitásától, identitásától, és szabadságától, ez azonban '48, '56 és '89 nemzetével nem fog menni. Az országgyűlés külügyi bizottságának elnöke azt tartotta a 170 éve kirobbant forradalom legfontosabb tanulságának, hogy a magyar nép visszautasítja, hogy a progresszió, az erőszakos külföldi elvárások és diktátumok nevében semmibe vegyék az általa tisztelt hagyományokat.

Emlékeztetett: 1849-ben a nyugati világ rokonszenvvel tekintett a magyarok szabadságharcára, a kor kiemelkedő német, norvég, svéd, amerikai és francia írói, költői írtak a magyar forradalommal rokonszenvező verseket, írásokat. Ezt a rokonszenvet élesztette újra 1956, és ez éledt újjá napjainkban is, amikor Magyarország olyan nemzetközi vitákat folytat, amelyekkel sok szimpátiát és támogatást ébreszt.

Szilágyi Zsolt, az EMNP elnöke az 1848-ban is megnyilvánult magyar-lengyel barátságot idézve  kijelentette: milyen jó is lenne, ha hasonló lenne a viszony a magyarok és románok között. Úgy vélte, őszinte párbeszéd nélkül nem fog sikerülni a román és a magyar nép történelmi megbékélése. Ennek a párbeszédnek az alapja pedig a magyarság belső önrendelkezése kell hogy legyen. Bármennyire is nehéz a trianoni kereszt, emelt fővel, méltósággal kell továbbvinni, és soha nem szabad helyt adni a gyűlöletnek - fogalmazott. Azt kívánta, hogy a román nép is tudjon túllépni a történelmi félelmeken, és legyen partnere a magyar párbeszédkeresésnek.

Az RMDSZ a történelmi egyházakkal és civil szervezetekkel közösen szervezte meg ünnepségét, amely Rulikowski Kázmér és Nicolae Bălcescu szobrának megkoszorúzásával kezdődött. A megemlékezés a Szent László római katolikus templomban tartott ökumenikus igeliturgiával folytatódott. Ezt követően Szacsvay Imre szobrához vonultak, ahol Viorica Dăncilă miniszterelnök és OrbánViktor üzenetét tolmácsolták.

Cseke Attila, a Bihar megyei RMDSZ elnöke beszédében rámutatott: „Március 15. egy valóságos kincs. Kincs, hiszen olyan értékrendszert hordoz magával, amely ma 170 évvel az események után is hitet, utat és célt mutat nekünk. Március 15. lehetőséget teremt számunkra, kisebbségben élőknek, hogy megmutassuk, mit is alkottunk itt a Kárpát-medencében.”

Hozzátette: „Március 15. eseményei arra is nagyon megfelelnek, hogy a kétkedőknek és rosszakaróknak is kinyíljon a szeme, és megérezhessék a szabadság mindent elsöprő erejét. 2018 Romániájában büszkén állhat a magyar ember, hiszen van mit felmutatnia, bárhol is él, Partiumban vagy Erdélyben egyaránt. Ki kell mondanunk ma is: nincs mit szégyellnünk, mi az elmúlt több mint ezer évben maradandót alkottunk itt, hiszen őseink keze munkája bármerre látható, ha széttekintünk, akár e bennünket körbevevő téren is.” Az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője beszédében többek között a Minority SafePack aláírására buzdított, amire a helyszínen lehetőség volt.

A Szacsvay-szobor előtt került sor a cserkészek eskütételére is, valamint a nagyváradi ifjúsági szervezetek szónoklat-pályázatának díjátadására, majd a verseny nyertese, Konrád Botond felolvasta beszédét. Rövid előadásokkal gazdagította a programot Meleg Vilmos színművész, a Nagyváradi Állami Filharmónia igazgatója, valamint a Szacsvay Imre Általános Iskola és a Művészeti Líceum diákserege.

A Szacsvay-szobornál koszorúzással zárult a megemlékezés, majd a megemlékezés leglátványosabb része következett: az ünneplők a lovas huszárok vezetésével fáklyákkal a kezükben vonultak a Fő utcán át Petőfi Sándor szobráig. A költő szobrának megkoszorúzásával zárult a március 15-i megemlékezés Nagyváradon.

Kapcsolódók

Kimaradt?