Magyar és román gyártmányú fegyvereket találtak az Iszlám Államnál?

Az Iszlám Állam terrorszervezet harcosainál túlnyomórészt kínai, román, orosz és magyar gyártmányú fegyvereket találtak - tájékoztat az EuroNews a Conflict Armament Research (CAR) 2017-es jelentésére hivatkozva. 

A 2014 és 2017 közötti adatok szerint a fegyverek 43, 5 százalékát Kínában gyártották. Romániában a 12,1 százalékát, Oroszországban pedig 9,6 százalékát. Összesen 132 magyar gyártású fegyvert (7,21 százalék) találtak a dzsihadista harcosoknál.A magyar honvédelmi minisztérium többszöri kérdésre sem volt hajlandó kommentálni a hírt.

Az index.hu cikke szerint ezeket a fegyvereket FÉG (Budapesti Fegyver és Gépgyár) gyártotta, és NATO-segélyként adományozott belőlük Magyarország az iraki hadseregnek. Amit már korábban is sejteni lehetett, beigazolódott a CAR jelentése alapján: ezeknek a fegyvereknek egy része a terroristákhoz került - írja az EuroNews.

A jelentés kitér arra, hogy ha ezek a "beszerzésekben" csak a régi fegyverekről lenne szó, melyek az iraki és a szíriai kormány arzenáljában fellelhetőek, akkor lenne lehetőség arra, hogy visszaszorítsák a terrorszervezet fegyverhez jutását. A bizonyítékok azonban azt mutatják, hogy a dzsihadisták fegyverei (különös tekintettel a lőszerekre) újonnan gyártottak, és a szíriai konfliktus 2011-es kezdete óta kerültek a régióba. Ezek a fegyverek olyan külső felek fegyverszállítmányaiból származnak, mint például az USA vagy Szaúd-Arábia. Eredetileg az ellenálló csoportoknak szánták, akik Bashar al-Aszad szír elnök rezsimje ellen küzdenek. A Szíriába leginkább Jordánián és Törökországon át eljutó felszerelést gyorsan lekapcsolták az Iszlám Állam erői, hogy aztán felhasználhassák a nemzetközi koalíció elleni harcban.

Az elemzést több mint negyvenezer, a terrorszervezet harcosaitól (Irakban és Szíriában) elvett különböző fegyver, lőszer, lekövethető alkatrész és kémia vegyület (melyeket robbanószerkezetek előállítására használtak) alapján készítette a CAR. A szervezet munkáját többek között az Európai Unió és a német külügy támogatja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?