Ismét több mint 100 katona ellen adtak ki elfogatóparancsot gülenizmus gyanújával

Újabb 117 katona ellen adtak ki elfogatóparancsot pénteken Törökországban azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban áll a tavalyi puccskísérletért felelőssé tett hálózattal - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint a razziának a nyugat-törökországi Izmir a központja, de a rendőrségi fellépés még további 44 tartományra kiterjed. Az érintettek közül 98-an jelenleg is aktív szolgálatot teljesítő katonák, a többieket azonban már korábban elbocsátották a haderőtől a kormányzati tisztogatások keretében.

Ankara az 1999 óta Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok nemzetközi mozgalmát vádolja a múlt évi katonai hatalomátvételi kísérletért. A 117 keresett katonát azzal gyanúsítják a hatóságok, hogy kapcsolatban voltak több, a gülenista hálózaton belüli "tanítómesterrel", akik 2010 és a 2016. júliusi puccskísérlet között találkozókra hívták őket és különféle parancsokat adtak nekik.

A múlt héten országszerte pontosan ilyen "mentorokat" állított elő a török rendőrség, összesen 125 embert. A török vezetés szerint a terrorszervezetnek nyilvánított hálózat tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az államigazgatásba, így a haderőbe is.

Törökországban egy év alatt több mint 134 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 50 ezret pedig előzetes letartóztatásba is helyeztek az állami és a magánszférából azzal a gyanúval, hogy közük lehet a gülenista mozgalomhoz és azon keresztül a hatalomátvételi incidenshez. A megtorlás nem közvetlenül csak a puccsistákat sújtja, hanem Gülen feltételezett támogatóit is.

Az Európai Unió számos vezető politikusa úgy véli, hogy Recep Tayyip Erdogan török államfő válasza a hatalomátvételi kísérletre túlzó, az elnök hatalmának központosítására használja fel a történteket, és ezáltal egyre inkább távolodik az európai értékektől.

Kapcsolódók

Kimaradt?