Törökország: elfogatóparancsot adtak ki korábbi magániskolai tanárok ellen

Elfogatóparancsot adtak ki szerdán Törökországban 79 korábbi magániskolai alkalmazott, főként tanár ellen azzal a gyanúval, hogy felhasználói annak a ByLock titkosított üzenetküldő programnak, amelyen keresztül a kormányzat szerint a tavalyi puccskísérletet is szervezték - jelentette az NTV török hírtelevízió.

A beszámoló szerint eddig 30 embert vettek őrizetbe a hatóságok, főleg Ankarában.

A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok vezette nemzetközi hálózatot vádolja a tavalyi puccskísérletért, ő viszont tagadja, hogy bármi köze lett volna hozzá. Ankara azt állítja, hogy a terrorszervezetnek nyilvánított gülenista mozgalom hosszú évek alatt szivárgott be az állami és a magánszférába, és ebben a folyamatban Gülen egyebek mellett saját iskoláira támaszkodott. A hitszónokhoz köthető intézményeket már közvetlenül a hatalomátvételi incidens után bezáratta a kormány.

A törökországi megtorlás nem kizárólag a puccsistákat, de Gülen feltételezett támogatóit, sőt szimpatizánsait is sújtja. Az Európai Unió több vezető politikusa úgy véli, hogy Recep Tayyip Erdoğan török államfő fellépése túlzó, ami által országa egyre inkább távolodik az európai értékektől.

Kapcsolódók

Kimaradt?