EP-képviselők is hozzájárulnak a Minority SafePack aláírásgyűjtéséhez

A FUEN küldöttsége az Európai Parlament kisebbségi frakcióközi munkacsoportjának számolt be csütörtökön a Minority SafePack kampányának friss fejleményeiről. 

„Az Európa több régiójában tapasztalható kisebbségellenes intézkedések és diszkriminatív történések, Ukrajnából, Romániából, az Egyesült Királyságból megerősítenek bennünket abban, hogy szükség van a kisebbségvédelmi európai csomagra. Az Európai Uniónak védenie kell közösségeinket, szavatolnia kell a megszerzett jogokat, ezért van szükség arra, hogy minél többen aláírják a Minority SafePack kezdeményezést” – jelentette ki Vincze Loránt Strasbourgban, az Európai Parlamentben.

A Kisebbségi Intergroup strasbourgi ülésén a FUEN elnöke konkrét történetekkel szemléltette az uniós szintű kisebbségvédelmi csomag szükségességét – a történetek magyarul is olvashatóak a www.minority-safepack.eu oldalon.

Vincze elmondta az EP-képviselőknek: Erdélyben és Szlovákiában már zajlik az aláírások gyűjtése, hamarosan önkéntesek fogják ajtóról ajtóra járva gyűjteni az aláírásokat, a múlt héten Horvátországban és Szlovéniában tett látogatásainak is biztatóak az eredményei, ugyanakkor Magyarország, Németország és Dánia is felkarolta az ügyet, de természetesen minden uniós országban elkezdődött az aláírások gyűjtése.

A FUEN arra kérte a Kisebbségi Intergroup tagjait, hogy népszerűsítsék a polgári kezdeményezést az Európai Parlamentben, saját választókerületükben, a médiában, illetve segítsenek további partnerek azonosításában. Nils Torvalds, a munkacsoport társelnöke támogatásáról biztosította a Minority SafePacket, illetve felszólalásában több EP-képviselő is jelezte, hogy bekapcsolódik a munkába.

Az ülésen a Kisebbségi Intergroup társelnökei bejelentették, levélben fordulnak Petro Poroshenko ukrán elnökhöz, amelyben azt kérik tőle, ne hirdesse ki az oktatási törvény kisebbségeket súlyosan érintő módosításait, amelyek szembemennek Ukrajna nemzetközileg vállalt kötelezettségeivel és az európai elvekkel. Ukrajna lakosságának mintegy 20 százaléka etnikai vagy nyelvi kisebbséghez tartozik, mindannyiuk számára jogfosztást jelentene a törvény, amely az állam hivatalos nyelvét tenné a közép- és felsőfokú oktatás kizárólagos nyelvévé – hangzott el az ülésen. A FUEN szintén levelet intézett Ukrajna elnökéhez, amelyben kéri, hogy ne ratifikálja a tanügyi törvény módosítását.

Az Európai védelmet jogainknak! – Minority SafePack kezdeményezésről a www.jogaink.eu oldalon találnak több információt, ahol online alá is lehet írni a kezdeményezést.

Kapcsolódók

Kimaradt?