Egy évvel meghosszabbította Földközi-tengeri Flottája mandátumát az Európai Unió

Egy évvel meghosszabbította Földközi-tengeri Flottájának mandátumát és kibővítette a flotta feladatkörét  az Európai Unió - tájékoztatott a Luxembourgban tartott külügyminiszteri tanácskozás döntéséről az Európai Tanács hétfőn.

A közlemény szerint a menekültek megmentése és az embercsempész-hálózatok felderítése és felszámolása érdekében az Földközi-tengeren tevékenykedő Sophia haditengerészeti uniós flottája mandátumának 2017. július 27-ig tartó meghosszabbítása mellett az ülésező miniszterek a líbiai parti őrség kiképzésének feladataival, valamint a fegyverembargó betartásának ellenőrzésével egészítették ki a misszió feladatkörét.

Az új líbiai egységkormány kérésére az unió megnöveli a térségben szolgálatot teljesítők létszámát, valamint megerősíti mentő és kutató feladatot ellátó egységeit, amelytől a líbiai felségvizek biztonságának javulását várják - mutatott rá a közlemény.

Remény szerint később - az egységkormány esetleges kérése esetén - a Földközi-tengeri misszió a líbiai flottilla egységeivel közösen a szárazföldhöz közelebb tud majd tevékenykedni annak érdekében, hogy már a sok veszéllyel járó utazás megkezdése előtt meg tudják semmisíteni az embercsempészek hajót.

A flotta munkája a helyi hatóságokkal együttműködve nemcsak az észak-afrikai régió, különösen a líbiai stabilizáció érdekében, hanem a fegyverkereskedelem leállítása miatt is fontos, amely az Iszlám Állam nevű terrorszervezet gyengítését is szolgálja - írták.

A tájékoztatás szerint a Sophia haditengerészeti uniós flotta 2015. októberi megalakulása óta 71 embercsempészettel vádolt  gyanúsítottat adott át az olasz hatóságoknak, 139 embercsempészetre szánt hajót semmisített meg, valamint több mint 16 ezer embert mentett meg Földközi-tengeren.

Kapcsolódók

Kimaradt?