Drag queen barátja volt az orlandói tömeggyilkosnak

Omar Mateen, az orlandói  tömeggyilkos, a támadás során abszolút nyugodt volt, túszokat szedett és tárgyalásokba bocsátkozott a rendőrökkel - közölte John Mina orlandói rendőrfőnök hétfőn egy újabb sajtóértekezleten, ahol a mészárlás eddig ismeretlen részleteiről számolt be. 

"Majdnem minden kérését teljesítettük" - fogalmazott Mina, de a tárgyalások konkrétumaira nem akart kitérni. Csak annyit mondott: "bombákról és robbanóanyagokról volt szó". A rendőrökkel telefonon tárgyalt, s a rendőrökkel történt első tűzpárbaj után a szórakozóhely mosdójába vonult vissza, néhány tússzal. Amikor azonban közölte, hogy "nemsokára újabb halálos áldozatok lesznek", a rendőrség különleges egysége megrohamozta a szórakozóhelyet és véget vetett a mészárlásnak. Omar Mateent is ekkor lőtték le. A rendőrfőnök bejelentette, hogy Mateen autójában egy harmadik fegyverre is bukkantak. 

Megszólaltak a szövetségi nyomozók az NBC televízió egyik műsorában is, s arról számoltak be, hogy kiderítették: Omar Mateen 2011-ben és 2012-ben is Szaúd-Arábiában járt, de az még nem derült ki, hogy ott mit csinált. Későbbi híradások szerint a férfi zarándokúton járt a sivatagi királyságban – írja az MTI.

Gyanús apa

Az orlandói mészáros apja, Mir Seddique  nem áll távol a szélsőséges eszméktől: egy Kaliforniából sugárzó afgán tévében saját műsora van, ebben elég lelkesen szokott kiállni a tálibok mellett – írja a 444. Pakisztánért viszont nem rajong, egyik Facebook-üzenete szerint „Éljen soká Afganisztán, Pakisztánra meg halál, halál, halál!”.

Nincs bizonyíték arra, hogy a hétvégi orlandói tömegmészárlást külföldről irányították volna - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök, miután a belbiztonságért felelős miniszterrel és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójával folytatott megbeszélést. Obama ezzel lényegében azt a vélekedést - vagy a várható republikánus elnökjelölt, Donald Trump által egyenesen ki is mondott állítást - cáfolta, miszerint az Orlandóban történtek hátterében az Iszlám Állam nevű terrorszervezet állna. "Úgy tűnik, hogy a lövöldöző az interneten fellelhető különböző szélsőséges információs forrásokból merített ihletet"  – idézi az elnököt az MTI.

A gyilkos fiú, Omar Mateen, egy gyerekkori barátja furcsálja, hogy pont egy melegbárban, pont melegeket mészárolt. Samuel King egy évvel járt Mateen fölött a középiskolában. A gimi után pedig egymás szomszédjában dolgoztak, Mateen egy boltban, King pedig a szomszédos Ruby Tuesday étteremben. Mateen rendszeresen átjárt az étterembe gimis barátjához, aki akkor már hosszú póthajat viselt, és nyiltan vállalta homoszexualitását. De annyira, hogy ahogy munkatársainak, úgy Mateennak is mindig megmutatta a showműsorain készült képeket, merthogy amúgy szabadidejében Drag Queenként lépett fel. King szerint amúgy abban a Ruby Tuesdayben köztudottan melegek dolgoztak, de Mateennak a jelek szerint ezzel semmi problémája se volt.

Vallásos volt, nem volt vallásos

Arról, hogy mennyire volt vallásos, megoszlanak az ismerősei emlékei. Volt neje, Sitora Yusifiy szerint Mateen nem tűnt különösebben vallásosnak, szabadidejében inkább kondizott, mint imádkozott. "Normális emberi lénynek tűnt" - mondta. Ugyanakkor szerinte a férfi indulatos és erőszakos volt, két évig tartó házasságuk alatt rendszeresen verte.

Mateen egyik barátja szerint válása után a férfi egyre vallásosabb lett, még zarándoklatra is elment Szaúd-Arábiába. "Elég vallásos volt" - állította ez a barát, bár szerinte ha Mateen szimpatizált is az ISIS-szel vagy más terrorcsoportokkal, ezt nyilvánosan sose említette. Mateen az elmúlt években eljárt egy floridai mecsetbe, a Fort Pierce-i Iszlám Központba. Az ottani imám, Shafiq Rahman szerint "a legcsendesebb ember volt", aki nem mutatta jelét erőszaknak. Rahman 20 éves fia másként emlékezett rá. Szerinte Mateen "agresszív ember volt és sokat gyúrt".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?