Obama: a mészárlás gyűlöletből fakadt

Eleget tudunk ahhoz, hogy elmondhassuk: ez terror- és gyűlöletcselekmény, jelentette ki Barack Obama amerikai elnök, reagálva az orlandói melegbárban vasárnapra virradóra elkövetett, ötven halálos áldozatot szedő támadásra.

A lövöldöző „gyűlölettel teli ember volt - mondta Obama. - Ahhoz eleget tudunk, hogy kijelenthessük: terrorista cselekedetet követett el, amely gyűlöletből táplálkozott” - mondta az elnök.

Az amerikai elnök továbbá elmondta: szívszorító nap ez a meleg, biszexuális és transzneműek (LGBT) közösségének. Az elnök kitért arra is, hogy a Pulse nevű melegbár több volt mint egy egyszerű éjszakai szórakozóhely, szerinte jelkép volt: a meleg közösség szolidaritásának jelképe.

Hangsúlyozta: az amerikaiak egységesek, nem adják meg magukat a félelemnek, és eltökéltek abban, hogy megvédjék magukat. Megfogalmazásában a floridai merénylet valamennyi amerikai elleni támadás volt. Az elnök is megjegyezte, amit korábban Orlando polgármestere már megfogalmazott: a támadás az amerikai történelem legsúlyosabb tömegmészárlása volt.

Obama kitért a fegyvervásárlás, és -tartás szigorítására és korlátozására vonatkozó javaslatára, s emlékeztetett, hogy a kongresszus mindeddig megakadályozta az általa javasolt szigorítások törvénybe foglalását. Elnöksége egyik nagy kudarcának nevezte, hogy még nem született meg ez a törvény. „El kell már döntenünk, hogy ilyen országot akarunk-e? De az is egyfajta döntés, ha aktívan nem csinálunk semmit sem” - fogalmazott Obama.

A floridai Orlando egyik melegbárjában történt vasárnap hajnali lövöldözésnek ötven halálos áldozata van. A rendőrség terrorcselekményként kezeli az esetet. A lövöldözőt azonosították, a 29 éves Omar Mateen ellen az FBI már kétszer nyomozott, azt gyanították, szimpatizált az Iszlám Állammal. Mateen apja szerint fiának a melegekkel volt baja, nem vallási vagy politikai indokból ölt. Mateen a lövöldözés időpontjában telefonált a rendőrségre, és hűséget esküdött az Iszlám Államnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?