Szükségállapotot hirdetett az Iszlám Állam

Az amerikai katonai tisztviselők szerint az Iszlám Állam önkényesen kikiáltott fővárosában, Rakkában szükségállapotot hirdettek a terroristák. Az amerikai hadsereg szerint a terrorszervezet arra számít, hogy a város hamarosan ostrom alá kerül - az ott rekedt lakosok rettegnek.

A katonai hírszerzők az Iszlám Állam közösségi média-jelenlétét, valamint belső információt vizsgálva állapították meg, hogy a terroristák nagy erejű támadássorozattól tartanak – írja a CNN. „Láttuk, hogy Rakkában kihirdették a szükségállapotot, jelentsen ez bármit is ebben az esetben. Az ellenség fenyegetve érzi magát – ahogy kell is” - mondta Steve Warren ezredes, az amerikai vezetésű koalíció szóvivője.

A jelentések szerint az Iszlám Állam mozgósította a dzsihádistáit a városban és a környékén, valamint a potenciális célpontokat olyan védelemmel próbálják felszerelni, amely ellenállhat a bombázásoknak és a szárazföldi támadásoknak is.

„Látják a Szíriai Demokratikus Erőket, együtt a Szíriai Arab Koalícióval, amint a keleti és a nyugati szomszédságukban is hadműveleteket hajtanak végre. Mindkét terület egyre biztonságosabb, és a Szíriai Demokratikus Erők egyre nagyobb számban vannak jelen ezekben a régiókban.” – mondta Warren.

A koalíció szerint az Iszlám Állam arra készül, hogy válaszoljon a helyi fenyegetésekre. A katonai jelentések szerint a terrorszervezet átszervezi a haderejét, és újraosztja a fontosabb pozíciókat is.

A megfigyelések alapján a dzsihádisták már egész Rakkát aláásták – megszokott taktikájuk alapján ugyanis a bombázások alatt a terroristák a városnyi földalatti alagútrendszerben rejtőznek –, a pontos felderítésnek köszönhetően azonban a koalíció a támadás során sokkal könnyebben bemérheti majd a búvóhelyeket.

A katonai hírszerzés azt nem erősítette meg, hogy az Iszlám Állam vezetője, Abu Bakr al- Bagdadi Rakkában vagy a környékén lenne, de a titkosszolgálatok szerint nem lehet kizárni ezt a lehetőséget. „Bagdadi továbbra is különösen óvatos” – mondta az egyik védelmi hivatalnok.

A tisztviselők szerint az Amerikai Egyesült Államok továbbra is mindent megtesz azért, hogy megtalálja a „kalifát” – mint Obama korábban nyilatkozta, szeretné még elnöksége alatt elfogatni vagy megöletni a terrorista vezért. Azt azonban a titkosszolgálat elmondta, hogy Bagdadi kiiktatása még nem jelentené az Iszlám Állam végét – ebben az esetben ugyanis más, potenciális vezetők lépnének a helyére. Egyes szakértők szerint azonban ha Rakkát és a terroristák rémuralma alatt szenvedő lakosokat sikerülne felszabadítani, még közelebb kerülhet a világ az Iszlám Állammal vívott háború végéhez.

Kimaradt?