Nyugat-Európában kételkednek a szíriai választások tisztaságában

Egyszerűen lehetetlen szabad és tisztességes választásokat rendezni a jelenlegi polgárháborús helyzetben Szíriában, ezért Németország nem fogadja el a szerdán a központi kormány által ellenőrzött országrészeken megkezdődött parlamenti választások eredményét - mondta a német külügyi szóvivő.

Martin Schäfer leszögezte, Berlin nem fogadja el a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim által megrendezett voksolást, és így annak kimenetelét sem. A szíriai ellenzék bojkottálja a szavazást. Megfigyelők szerint a várható kimenetelű választások lényege, hogy kidomborítsák az elnök támogatottságát, mintegy meghiúsítva ezzel az ellenzék első számú célját: egy Szíriát Aszad nélkül.

Damaszkusz szerint a választások alkotmányosak, és semmi közük az eközben Genfben folytatott béketárgyalásokhoz. Ellenzéki és nyugati vezetők ezzel szemben törvénytelennek minősítették a voksolást, amely tovább nehezíti az eleve feszült légkörben zajló, éppen szerdán folytatódó tárgyalásokat.

Nagy-Britannia kormánya közölte, Damaszkusznak a parlamenti választások megrendezését eredményező döntése rámutat arra, hogy "a szíriai rezsim mennyire elrugaszkodott a valóságtól". A közlemény leszögezte, a voksolás nincs összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával, amely szerint egy 18 hónapig tartó átmeneti időszakot követően lehet választásokat tartani a közel-keleti országban.

A voksolás "nem szerezheti vissza (a szíriai kormányzat) legitimitását azzal, hogy a demokrácia harmatgyenge látszatát kelti" - hangsúlyozta a brit kabinet. Korábban a francia külügyi szóvivő kijelentette: "Franciaország elítéli ezt a színjátékot, ... amelyet választási kampányok nélkül, az elnyomó rezsim felügyelete mellett, nemzetközi megfigyelők nélkül tartanak."

Eközben a Szíria legfőbb szövetségesének számító Oroszország külügyminisztere, Szergej Lavrov úgy vélte, a szíriai parlamenti választások kellenek ahhoz, hogy a meglévő állami struktúrákat megerősítsék, amíg a béketárgyalások során ki nem alakítják az új intézményeket.

Kapcsolódók

Kimaradt?