A Szürke Farkasok lőtték le a Metrojet-gépet a Sínai-félszigeten

Az orosz szövetségi nyomozóhatóság terrorcselekménnyé minősítette át a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító repülőgép ügyét, a Kommerszant című orosz napilap pedig hétfőn titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a terrorcselekményt a Szürke Farkasok nevű török szélsőjobboldali csoport szervezhette meg. 

A Kogalymavia (nemzetközi nevén Metrojet) nevű orosz légitársaság gépe robbanás következtében zuhant le tavaly október 31-én az egyiptomi Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartva, a szerencsétlenségnek 224 halálos áldozata volt, többségük orosz állampolgár.

Korábban az orosz nyomozóhatóság a légi közlekedés szabályainak megsértése alapján vizsgálódott. Az ügy átminősítéséről Jevgenyij Iljin, az orosz antiterrorista bizottság hivatalának helyettes vezetője tájékoztatta a Kommerszantot. 

A Kreml tavaly novemberben minősítette terrorcselekménnyé a gép katasztrófáját. Akkor Alekszandr Bortnyikov, a belbiztonsági és kémelhárítási feladatokat ellátó Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője Vlagyimir Putyin orosz elnöknek robbanóanyag nyomairól számolt be, illetve arról, hogy pokolgép lehetett a gép fedélzetén.

Orosz szakértők szerint a gép fedélzetén házilag gyártott robbanószerkezet lépett működésbe, amely egy kilogramm TNT robbanóanyagnak megfelelő hatást fejtett ki, és ennek következtében a repülőgép a levegőben szétesett. Ezzel magyarázható az is, hogy a törzs darabjai egymástól nagy távolságra estek le.

Az FSZB-nél úgy vélik, hogy az utasszállítón történt robbanás mögött az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel kapcsolatban álló Szürke Farkasok csoport tagjai állhatnak - írta a Kommerszant. 

A Szürke Farkasok a múlt évszázad hatvanas éveinek végén jelentek meg Törökországban, embereik harcoltak az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön, ahova fegyvereket csempésztek. Egyik vezetőjük, a 32 éves Allarslan Celik közölte, hogy ő lőtte agyon tavaly november 24-én Szíriában a török légierő által megsemmisített orosz Szu-24-es vadászbombázó pilótáját, aki katapultált gépéből. 

Kapcsolódók

Kimaradt?