Horvátország és Szlovénia is visszafordítja a gazdasági migránsokat

Szlovénia és Horvátország is visszafordítja a gazdasági migránsokat. Korábban Macedónia és Szerbia is jelezte, hogy csak olyan országokból fogad migránsokat, ahol "fegyveres harcok folynak". 

"Az utóbbi napokban egyre több olyan ember érkezett, akikről okunk van azt feltételezni, hogy gazdasági migránsok" - indokolta a döntést a Reutersnek Drago Menegalija, a szlovén kormány szóvivője. 

Az STA szlovén hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte: a rendőrség a migránsok regisztrációs eljárásánál a nemzetközi adatbázisokban is ellenőrzik majd az illegális bevándorlók kilétét és állampolgárságát, valamint megkérdezik tőlük, milyen céllal jöttek az országba, és annak megfelelően járnak el velük szemben. 

Szlovénia valamely ideiglenes befogadóállomásán helyezik el azokat a migránsok, akik olyan országból érkeznek, ahol "fegyveres harcok folynak", és vonatkozik rájuk a visszatoloncolás tilalma, valamint feltételezhető, hogy az Európai Unióban (EU) kérni fogják a menedékjogot. 

A szlovén hatóságok szerdán már próbálkoztak migránsok visszatoloncolásával, de Horvátország nem volt hajlandó fogadni őket, ezért most hivatalosan is tájékoztatták Zágrábot erről a szándékról, de választ még nem kaptak.

Csütörtökön Szerbia és Macedónia is bejelentette, hogy a továbbiakban csak a Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkezőket engedi át az Európai Unió irányába.

Németország és Ausztria továbbra is ragaszkodik a terhek megosztásához

Németország és Ausztria továbbra is ragaszkodik az európai migrációs válság terheinek megosztásához és az Európai Unióba érkező menekültek tagállamok közötti elosztását szolgáló tartós rendszer kialakításához - szögezte le Angela Merkel német és Wertner Faymann osztrák kancellár csütörtökön Berlinben.

Angela Merkel az osztrák kormányfővel folytatott tárgyalása előtt tett sajtónyilatkozatában kiemelte, hogy a német és az osztrák hatóságok együttműködése révén sokkal rendezettebben halad a menedékkérők beléptetése Ausztriából Németországba, mint néhány hete. Ugyanakkor nem a német-osztrák határ, hanem az uniós külső határ biztosítása jelenti a megoldást, ha a menekültek számának "csökkentéséről, rendről, irányításról  és legalizálásról beszélünk". Ezért gyorsan ki kell építeni a hot spotokat, támogatni kell Görögországot, és meg kell erősíteni a Frontex uniós határőrizeti ügynökséget - mondta Angela Merkel.

Kapcsolódók

Kimaradt?