Házassággyár: pénzért mentek magyar nők szerbekhez

Családi kapcsolatok létesítésével visszaélés gyanújával folytatott büntetőeljárást, majd vádemelési javaslatot tett a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 73 magyar és 1 szerb állampolgárral szemben, akik pénzért szerb férfiak házasságkötését szervezték meg magyar nőkkel - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata.

Az 58 éves szerb gyanúsított 73 társával 2013 márciusa óta anyagi ellenszolgáltatásért szerb férfiak magyar hajadon nőkkel való házasságkötését szervezte meg. Így a házasságot kötött szerb férfiak – mint harmadik ország állampolgárai – úgy juthattak Németországban, illetve Ausztriában tartózkodási engedélyhez, hogy ezzel az európai uniós jogszabályokat megsértették.

Az 58 éves szerb gyanúsított 73 társával 2013 márciusa óta szervezte meg szerb férfiak házasságkötését magyar nőkkel. A házasságot kötött szerb férfiak - mint harmadik ország állampolgárai - így Németországban, illetve Ausztriában tartózkodási engedélyhez juthattak.

A szervezők megbízásából a magyar állampolgárságú közvetítők olyan - szintén magyar - hajadon vagy elvált nőket kerestek fel, akik pénzért vállalták, hogy egy ismeretlen szerb férfival házasságot kötnek. Az esküvőt követően a feleségeknek ki kellett utazniuk újdonsült férjeikkel Németországba vagy Ausztriába, ahol jelen voltak a tartózkodási engedélyek megszerzéséhez szükséges eljárásoknál.

A nők 50 000 forint és 2 000 euró közötti összegeket kaptak egy-egy házasságért, a pénz első részletét a házasságkötés után, a másodikat a tartózkodási engedély megszerzését követően kapták meg. Az érintettek először az esküvőn találkoztak vőlegényükkel, akikkel a nyelvi nehézségek miatt általában beszélni sem tudtak.

Összesen 214 érdekházasság

A nyomozás során sok, Szerbiában megkötött házasság esetében merült fel az érdekházasság gyanúja, 214 esetben bizonyíthatóan anyagi haszonszerzés miatt jött létre a házasság. A Magyarországon folytatott nyomozás adatai alapján - nemzetközi együttműködés keretében - a német és az osztrák társszervek jelezték, hogy több eljárást is indítottak névházasság, tartózkodási szabályok megsértése, továbbá engedély nélküli tartózkodás miatt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda az eljárást befejezte, az iratokat csütörtökön vádemelési javaslattal küldte meg a Kiskunhalasi Járási Ügyészségnek.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?