Egyre többen házasodnak érdekből

Megugrott az érdekházasságok száma Romániában, ahol nem uniós tagállamból származó férfiak akár ötszáz eurót is fizetnek a nőknek az EU-vízummal járó névleges frigyért – írja a Krónika nyomán a Blikk.

A romániai letelepedési engedéllyel a zsebben ugyanis már szabadon járhatnak-kelhetnek az Európai Unióban. A bukaresti bevándorlási hivatal szigorúan ellenőrzi a gyanús eseteket.

A hivatal szerint nigériai, bangladesi, albániai, szudáni vagy moldovai férfiak tucatja keresi a romániai nők kegyeit, hogy fiktív kapcsolatuk hivatalosítása révén öt évre szóló letelepedési és tartózkodási engedélyhez jussanak Romániában. Ennek birtokában a vízumkötelezettség feloldásával már megnyílik előttük az EU kapuja, és rövid időn belül valamely nyugat-európai országban keresnek maguknak munkát, többnyire feketén.

Az érdekházasságok leleplezése érdekében a bukaresti bevándorlási hivatal valamennyi olyan frigyet kivizsgál, amelynek során egy román állampolgár nem EU-tagállamból származó személlyel kel egybe. Elsősorban arra kíváncsiak, hogy az érintettek egy fedél alatt élnek-e, ismerték-e egymást a házasságkötés előtt, beszélnek-e olyan nyelvet, amelyen képesek értekezni egymással, továbbá tudnak-e személyes adatokat, információkat a partnerükről.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a felek az uniós előnyökkel járó román állampolgárságért, anyagi ellenszolgáltatás fejében kötöttek házasságot, a román hatóságok nem hosszabbítják meg a külföldi tartózkodási engedélyét, harminc napon belül pedig kiutasítják az országból.

Kimaradt?