Borbély: Ukrajna számára létfontosságú egy decentralizációs folyamat elindítása

A regionális nyelvek használatára vonatkozó törvény gyakorlatba ültetését, valamint a decentralizáció bevezetését szorgalmazta Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke Kijevben, ahol szeptember 10-12 között a Jaltai Európai Stratégia (Yalta European Strategy – YES) immár 12. alkalommal megrendezett éves nemzetközi fórumán vett részt. 

A szeminárium második napján Borbély László a decentralizáció társadalmi következményeire összpontosító panelbeszélgetésen vett részt, amelyen többek között Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere és Aleksander Kwasniewski, Lengyelország volt elnöke tartott előadást.  
Felszólalásában Borbély László elmondta: szerinte egy decentralizációs folyamat elindítása most létfontosságú lenne Ukrajna számára, hiszen Romániában is akkor kezdtek megerősödni az önkormányzatok, akkor tudott érvényesülni a szubszidiaritás elve, amikor a központi hatalom egyes részeit lebontották. 

„A központosítás megszüntetésével több pénz maradt az önkormányzatoknál, amelyek már nem függtek a fővárostól. Persze Romániában is van még tennivaló ezen a téren, hiszen amikor felvetődik az autonómia fogalma, egyesek, Ukrajnához hasonlóan, meglebegtetik a föderalizálás veszélyét. Ezért is kell a decentralizációt sürgetni, hiszen a központi hatalom lebontása a demokrácia egyik alapelve” – hangsúlyozta Borbély László. 

Elmondta, a külügyi bizottság elnökeként, de romániai magyarként is kiemelt figyelemmel követi az Ukrajnában élő nemzeti kisebbségekre vonatkozó joggyakorlatot, főként ami a magyar, illetve a román közösséget illeti. „Arra kértem a jelenlévő helyi vezetőket, hogy mielőbb ültessék gyakorlatba az ukrán regionális nyelvtörvényt, amelyet bár az ukrán parlament, a Rada megpróbált visszavonni, de ezt az államelnök nem támogatta, nem írta alá, tehát továbbra is érvényben van. Ez elsősorban arra biztosítana lehetőséget az ukrajnai kisebbségeknek, hogy anyanyelvüket használhassák a helyi közigazgatásban” – fogalmazott Borbély. Hozzátette, fontos, hogy a többség empátiával közeledjen a kisebbségi közösségekhez, hiszen csak dialógus útján, egymás megértésével és elfogadásával építhetünk ki egy békés társadalmat. 

A kétnapos nemzetközi fórumot, amelyen az ukrán vezetők mellett évről-évre vezető uniós politikusok is részt vesznek, 2004-ben hozták létre azzal a céllal, hogy elősegítsék Európa és Ukrajna együttműködését. Itt olyan ismert politikusok és közszereplők szólalnak fel, mint Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese, Arseniy Yatsenyuk, Ukrajna miniszterelnöke, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság volt elnöke, Petro Porosenko ukrán államfő, Anders Fogh Rasmussen volt NATO-főtitkár, Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke, Tony Blair volt brit miniszterelnök, Simon Perez volt izraeli elnök, Elton John előadóművész, az Elton John AIDS Alapítvány elnöke, és szatellitről bejelentkezett Donald J. Trump amerikai államelnök-jelölt is.

Kapcsolódók

Kimaradt?