Kijev szerint lakott területeket is lőttek a szakadárok

Folytatódnak a heves harcok Kelet-Ukrajnában, a kijevi hadműveleti parancsnokság szerdai jelentése szerint az éjjel Donyeck környékét érte a legtöbb támadás, s a szakadárok lakott területeket is lőttek.

A kijevi közlemény szerint az Oroszország által támogatott szakadárok - tudva, hogy nincs a környéken katonai állás - a Donyeck közelében, a front ukrán oldalán lévő Avgyijivka település lakóházaira nyitottak tüzet nagy szórású Grad rakéta-sorozatvetőkkel. A környéken 120 milliméteres aknavetőkkel, harcjárművekkel, gránátvetőkkel és kézifegyverekkel hat ízben lőtték Opitne települést. Katonai állásokat támadtak Piszkinél és Krasznohorivkánál. 

82-szer sértették meg a tűzszünetet

A frontvonal déli szakaszán, Mariupol térségében a néptelen Sirokinére nyitottak tüzet, valamint a minszki egyezmény által tiltott 122 milliméter kaliberű tüzérségi fegyverekkel támadták Novotrojicke települést. Donyecktől északra, Artemivszk városánál páncéltörő rakétákkal és gránátvetővel lőtték a Luhanszke faluban állomásozó ukrán katonákat. Luhanszk városától északra, Sztanicja Luhanszka településnél is tűz alá vették a fegyveres erők védelmi vonalát. A parancsnoksági közlemény szerint a szakadárok kedden összesen 82-szer sértették meg a tűzszünetet. 

A Luhanszk megyei kormányzói hivatal szerdán arról adott hírt, hogy megsebesült egy 50 éves férfi, amikor a megyeközpontba vezető lezárt ellenőrző pontnál egy szakadár fegyveres gránátvetővel tüzet nyitott. A megyei adminisztráció emlékeztetett arra, hogy az átkelőt a szakadár területre éppen a civilek elleni sorozatos támadások miatt záratta le. 

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján közölte, hogy az elmúlt nap alatt egyetlen katona sem esett el a kelet-ukrajnai harcokban, három viszont megsebesült. Az azt megelőző 24 órában az elnöki hivatal adatai alapján egy katona vesztette életét, és egy sebesült meg, mindketten Donyeck környékén.

EBESZ: mindkét oldal megsértette a minszki egyezményt

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői missziója legfrissebb jelentésében megállapította, hogy a három civil halálos áldozatot és több sebesültet követelő vasárnap éjjeli támadást a Mariupol melletti Szartana falu ellen olyan tüzérségi fegyverrel hajtották végre, amelyet a februári minszki megállapodás szerint ki kellett volna vonni a frontvonal menti övezetből. Az aknatölcsérek vizsgálata alapján a megfigyelők megállapították, hogy "alapvetően keleti irányból", azaz szakadár területről lőtték ki a 122, illetve 152 milliméteres tüzérségi lövedékeket. 

Az EBESZ-küldöttek ugyanakkor jelentésükben azt is leírták, hogy a frontvonal déli szakasza mentén mindkét oldalon észlelték nehéztüzérségi fegyverek jelenlétét. A misszió drónokkal, azaz pilóta nélküli repülőgépekkel vizsgálta meg a térséget. A szakadárok oldalán 10 harckocsit és hét tüzérségi fegyvert fedeztek fel, míg a kormányerők oldalán egy harckocsit, öt önjáró tarackot és két tüzérségi fegyvert észleltek. 

Vaszil Szervatyuk, az ukrán határőrszolgálat helyettes vezetője a szerdai kijevi kormányülésen arról számolt be, hogy az orosz határ mentén már 180 kilométer hosszan elkészültek a harckocsik elleni árkok, 546 kilométer határszakaszon akadályokkal megerősítették a védelmet, valamint 34 kilométeren szögesdrótot húztak ki. A határvédelem megerősítése idén és a jövő évben összesen 468 millió hrivnyába, azaz körülbelül 5,9 milliárd forintba kerül az államnak. 

Sajtóhírek szerint Laurent Fabius francia külügyminiszter kedden bejelentette, hogy augusztus 24-én Petro Porosenko ukrán, Francois Hollande francia államfő és Angela Merkel német kancellár Berlinben a kelet-ukrajnai helyzetről tárgyal. Az ismét kiéleződött fegyveres konfliktus miatt a tervek szerint még ebben a hónapban Brüsszelbe is elutazik Porosenko, hogy megbeszélést folytasson Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével.

Kapcsolódók

Kimaradt?