Kelet-Ukrajnában mindkét fél sorozatosan megsérti a minszki egyezményt

Grad rakéta-sorozatvetőkkel és nagy kaliberű, a minszki egyezményben tiltott aknavetőkkel lőtték az elmúlt 24 órában is a kelet-ukrajnai szakadárok az ukrán fegyveres erők állásait.

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy egy nap alatt egy katona esett el és három sebesült meg a harcok övezetében. A hadműveleti parancsnokság szokásos napi közleménye szerint a keddi nap folyamán összesen 87-szer sértették meg a szakadár erők a tűzszünetet. Öt alkalommal vetettek be nagy szórású Grad rakéta-sorozatvetőt. 

Továbbra is igen feszült a helyzet Donyeck környékén, ahol éjfél után is több tüzérségi támadást indítottak a szakadárok a front ukrán ellenőrzésű oldalán fekvő települések ellen. Krasznohorivkában találat érte a faluházát, az iskolát, több lakóházat. Egy idős, 89 esztendő nő megsérült a lövedékek repeszeitől. A környéken villamos- és gázvezetékek rongálódtak meg a becsapódó lövedékektől. A Donyeck megyei rendőrfőnök közlése szerint a tüzérségi csapást a megyeközponttól északra fekvő, szakadár ellenőrzés alatt álló Jakovlivka település felől indították.  

15 támadás az 'M' szektorban

Mariupol térségét is hevesen támadták az "orosz és szakadár" erők. Az "M" szektorban 15 támadást hajtottak végre, zömét nagy kaliberű aknavetőkkel. A Kijev és a szakadárok képviselői által februárban aláírt minszki megállapodás alapján ki kellett volna vonniuk mindkélt félnek a 100 milliméter kaliberűnél nagyobb tüzérségi fegyvereket a front 30 kilométeres övezetéből. Jaroszlav Csepurnoj az "M" szektor katonai szóvivője a 112.ua hírportál szerint elmondta, hogy a fegyveres erők komoly veszteségeket szenvedtek, de részleteket nem közölt. Szavai szerint a szakadárok nehéztüzérségi támadásai földrajzilag meglehetősen "szétszórtak" voltak: a csapások Sztarohnatyivka, Csermalik, Bohdanyivka, Viktorivka és Novohrihorivka településekre terjedtek ki. 

300 lövedék csapódott a "népköztársaság" területére

A donyecki szakadárok "védelmi minisztériuma" szerdán azt közölte, hogy a hadsereg 24-szer sértette meg egy nap alatt a tűzszünetet és több mint 300 lövedéket lőtt ki a "népköztársaság" területére. A név nélkül nyilatkozó szakadár illetékes azt állította, hogy a kormányerők rakéta-sorozatvetőket és más nehéztüzérségi fegyvereket, valamint harckocsikat is bevetettek. A támadások zöme Donyeck környékére koncentrálódott.  

Közben Michael Fallon brit védelmi államtitkár a nyugat-ukrajnai Zsitomir megyében felkereste szerdán azt a kiképzőközpontot, ahol Nagy-Britanniából érkezett kiképzők oktatják az ukrán katonákat. A kiképzők elmondása szerint ők korábban Afganisztánban és Irakban szolgáltak, az ukrán katonák pedig már megjárták a kelet-ukrajnai frontot, ezért nem pusztán kiképzés, hanem számukra is hasznos tapasztalatcsere folyik. Az államtitkár ígéretet tett arra, hogy 2016 márciusának végéig Nagy-Britannia kétezer ukrán katonát képez ki.  

Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter kifejezte meggyőződését, hogy a kelet-ukrajnai válságnak az elmúlt napokban tapasztalt kiéleződése előre kitervelt művelet volt, amivel Moszkva és a szakadár "népköztársaságok" szándékosan sértik meg a minszki megállapodásokat. 

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök közölte, hogy a kormány szerdai ülésén jóváhagyta azt a csomagtervet, amelyben Ukrajna kiterjeszti az Oroszországgal szembeni szankciókat, és elküldte azt elfogadásra az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanácsnak (RNBO). Részleteket a büntetőintézkedések kiszélesítéséről még nem hozott nyilvánosságra a kabinet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?