Nagyon magas polcra ültették az oroszok Marija Zaharovát

Oroszország történelmében először tölti be nő a külügyminisztériumi szóvivői posztot. Marija Zaharova hétfőn lépett hivatalba, és máris kemény hangú nyilatkozatot tett a 2014-ben Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító ügyében.

Az új szóvivő elődjét, Alekszandr Lukasevicset EBESZ-nagykövetté nevezték ki. Zaharova 1998 óta dolgozik a moszkvai Szmolenszkaja téren lévő külügyminisztériumban, ahol Lukasevics mellett 2011 óta helyettes-szóvivőként teljesített szolgálatot – írta a RIA Novosztyi állami hírügynökség.

Rendszeresen szerepelt az orosz állami televízió egyes csatornáján futó késő esti politikai vitaműsorban, Vlagyimir Szolovjov talk show-jában: határozottan képviselte a Kreml ellentmondást nem tűrő álláspontját az ukrán válsággal kapcsolatban, illetve egyéb világpolitikai kérdésekben.

Az orosz külügyminisztérium új szóvivője hivatalba lépése első napján a televíziós műsorban tőle megszokott keménységgel nyilatkozott a malajziai légitársaság Boeing-747-es utasszállító repülőgépének lelövésével kapcsolatos vizsgálatokról. Azt mondta a Rosszija 24 állami hírtelevíziónak, hogy Oroszország nem akar "kávézaccból jósolni", holott a tavalyi katasztrófa okainak feltárása a tényleges bizonyítékok hiányában hasonló jóslássá, vagy egyszerűen "politikai játékká" kezd változni.  

Marija Zaharova arra szólított fel, hogy minden ország, amely rendelkezik információval a kelet-ukrajnai Donyeck térségében lezuhant repülőgéppel kapcsolatosan, tárja fel értesüléseit. Kijelentette, hogy Oroszország minden más államnál jobban érdekelt abban, hogy kiderüljön az igazság.

Oroszország július végén megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában annak a határozatnak az elfogadását, amely a tragédia felelőseinek megállapítására nemzetközi különbíróság felállításáról rendelkezett.

A malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH-17-es számú járata 2014. július 17-én zuhant le Kelet-Ukrajnában. Ukrajna és a nyugati államok feltételezése szerint a szakadárok által kilőtt orosz rakéta találhatta el az utasszállítót. Moszkva az ukrán hadsereget vádolja a lelövéssel.

A szerencsétlenséget senki sem élte túl, 298-an haltak meg. Az áldozatok többsége holland volt, de számos brit és maláj állampolgár is szörnyethalt.

Kimaradt?