Mégsem írt igazat a FT, érvényben marad a paksi alku az oroszokkal?

A magyar kormány várakozásai szerint az intenzív egyeztetéseket követően heteken belül véglegesítik a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos üzemanyag-szállításra vonatkozó szerződést, az Euratom észrevételeit figyelembe véve - mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő pénteken Budapesten.

A kormányszóvivő hamisnak és teljesen félrevezetőnek nevezte a Financial Times című brit üzleti lap csütörtöki értesülését, miszerint leállította az Európai Unió a paksi erőmű bővítéséről Oroszországgal kötött 12 milliárd eurós megállapodás végrehajtását. Jelezte, hogy az érintett dokumentumokkal és a folyamatban lévő tárgyalásokkal kapcsolatos minden további részlet minősített adat, és így jelenleg nem áll módjukban további információval szolgálni.

Az orosz atomenergia-ügyi ügynökség, a Roszatom azt közölte pénteken, hogy a paksi atomerőmű bővítésének ügyében nincs mit hozzátennie a magyar kormány álláspontjához, amely szerint nincs szó arról, hogy az Európai Unió megtiltotta volna az orosz nukleáris fűtőanyag beszállítását Magyarországra. Az állami tulajdonú orosz cég szóvivője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy a szerződést, amelyet a paksi bővítésről kötöttek, Magyarország egyeztette az Európai Bizottsággal.

A helyzetet bonyolította, hogy az Index ugyancsak csütörtök este azt írta: az ő kérdésükre Navracsics Tibor EU-biztos is megerősítette a vétóról szóló értesülést, vagyis azt, hogy az Európai Bizottság megtárgyalta és szavazás nélkül jóváhagyta az Euratom javaslatát.

Kovács Zoltán előre jelezte a sajtótájékoztatón, hogy egy közleményt (statement) olvas fel, és utána nem tehetnek fel kérdéseket a helyszínen lévő újságírók, de a felolvasott szöveget megkapják. A közleményben emlékeztettek, hogy a kormány 2014 elején kötött kormányközi megállapodást az oroszokkal a paksi atomerőmű áramtermelő kapacitásának fenntartásáról. Az ezzel kapcsolatos dokumentumokat benyújtották az érintett uniós hatóságoknak, amelyek a szerződések tanulmányozása után nem emeltek kifogást.

A kormányközi megállapodások után a magyar meghatalmazott szervezet 2014. december 9-én három kivitelezési megállapodást kötött az orosz Roszatom egyik leányvállalatával. A szerződésekről még az aláírásuk előtt tájékozatták az Európai Bizottságot.

Egyeztetések vannak folyamatban

Az Euratom és az Euratom Ellátási Ügynöksége a nukleáris üzemanyag-ellátásra vonatkozó megállapodásokkal kapcsolatban változtatásokat, egyeztetések vannak folyamatban, de ezek „semmilyen formában nem blokkolják a beruházást”, és nincsenek hatással a 2015. január elsején hatályba lépett beruházási megállapodásra – írták.

A kormány arra számít, hogy az üzemanyag-ellátásról szóló szerződést az Euratom észrevételeinek figyelembevételével heteken belül véglegesíthetik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?