Megakadályozza a paksi bővítést az EU

A Financial Times csütörtök esti jelentése szerint az Európai Unió blokkolta Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal – írja a portfolio.hu.

Az EU blokkolta Magyarország 12 milliárd eurós atomenergetikai megállapodását Oroszországgal, ami valószínűleg tovább fokozza majd a feszültséget Moszkva és Brüsszel között - kezdődik a brit üzleti napilap paksi beruházással kapcsolatos híre, mely saját értesüléseire épít.

A cikk azt is megjegyzi, hogy az Európai Bizottság döntése Orbán Viktor miniszterelnök számára is csapást jelent, a magyar kormányfő ugyanis jó kapcsolatot igyekezett ápolni Moszkvával az ukrán konfliktus közepette.

Az írás emlékeztet arra is, hogy Magyarország és Oroszország tavaly kötött megállapodást arról, hogy Pakson kettő, egyenként 1200 megawattots nukleáris blokkot épít az orosz Roszatom. Ennek kapcsán az FT megjegyzi: Moszkvának ezzel sikerült komoly üzleti kapcsolatot létesítenie Európa közepén. A tervezés és építkezés szerződését az orosz Roszatom nyerte el - jegyzi meg az FT.

A projekt végét jelentheti

A szerződés, melyet Oroszország és Magyarország kötött, elmélyítettte volna Moszkva közép-európai kereskedelmi szálait, emlékeztet a lap. „Számos EU-tisztségviselő aggodalmának adott hangot, hogy Moszkva energiapolitájával megosztja Európát, és aláássa a térség konszenzusát a kelet-ukrajnai helyzet miatti szankciók tekintetében” – írja Andrew Byrne és Christian Oliver.

Hetekig folyt a vita a Roszatom-szerződésekben foglalt technikai, pénzügyi és energetikai kérdésekről. Minden atomenergetikai szerződést jóvá kell hagynia az Euratomnak. Az Euratom elutasító döntését Magyarország megfellebbezte, de a lap azt írja: "Három, a tárgyalásokra rálátó forrás is megerősítette, hogy az Európai Bizottság kiáll az Euratom elutasító döntése mellett".

Az Euratom azt kifogásolta, hogy Magyarország kizárólag Oroszországtól importált volna nukleáris üzemanyagot (hasadási láncreakció előállítására alkalmas anyagot, általában uránt, azaz az atomreaktorok töltetét). A lap szerint a döntés bekavarhat azokba a tervekbe, amit Orbán Viktor szőtt arról, hogy szorosabbra fűzi a viszonyt Oroszországgal.

„Ha ezek után az oroszok nem változtatnak az eredeti szerződéseken, akkor ez a projekt végét jelenti″ – mondta az EP-ben a Zöldeknél politizáló Jávor Benedek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?