Angela Merkel Budapesten van

"Az illiberális demokráciával személy szerint nem tudok mit kezdeni" – jelentette ki hétfőn Budapesten Angela Merkel. A német kancellár a magyar kormányfővel tartott sajtótájékoztatóján Orbán Viktor Tusnádfürdőn tavaly elhangzott, jelentős nemzetközi visszhangot kiváltó beszédét kommentálta.

Megérkezett hétfőn Angela Merkel német kancellár Budapestre. A kancellárt Szijjártó Péter külügyminiszter fogadta virággal a Liszt Ferenc reptéren. Magyar idő szerint fél egykor érkezett a Kossuth térre, és mint a 444.hu kiszúrta, az Országházára korábban az EU-s zászló helyére tűzött székely zászlót most a németre cserélték le.

Az Index azt írja, a magyar választópolgárok Németországra tekintenek első számú szövetségesként, és a két ország közti minél szorosabb politikai és gazdasági együttműködést támogatják, derül ki a Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából, amihez ezer embert kérdeztek meg telefonon. Arra a kérdésre, hogy melyik ország Magyarország legfontosabb szövetségese, az összes megkérdezett 32 százaléka Németországot említette. A második és harmadik helyen Oroszországot és az Egyesült Államokat említették 7, illetve 6 százalékban. 

Magyarország a béke pártján áll

Orbán Viktor hazai idő szerint fél 3-kor nemzetközi sajtótájékoztatón vett részt Angela Merkellel. "A magyar nép nem csak tiszteli, de szereti is a németeket" – mondta az európai egység legerősebb szószólójának nevezve a német kancellárt. Előbb Magyarország gazdasági mutatóiról beszélt, köszönetet mondva a hatezer német cégnek, amelyek 300 ezer munkahelyet hoztak létre az országban.

Az orosz-ukrán válsággal kapcsolatosan kifejtette, szomszédos országról beszélünk, az Ukrajnán keresztül érkező gáz és  a kétszázezer ott élő magyar miatt Magyarország csak a béke pártján állhat, így csak a béke felé vivő megoldásokat tudják elfogadni.

Németország és Magyarország a Vasfüggöny leomlása után a szabadság felé vezető úton nagy lelkesedéssel indult el, és ma barátságban és demokratikus társadalmi rendekben gondolkodnak, fejtette ki Angela Merkel. A német gazdaság örvend annak, hogy hozzájárul Magyarország fejlődéséhez – mondta. A civil társadalommal kapcsolatos fejleményekről beszélt Orbánnal, az ellenzék, a médiák, a civilek fontos szerepéről. Úgy gondolja, fogalmazott, fontos modell kell legyen ez Magyarország számára is.

Ukrajnának nem fegyvert kell adni

Ukrajna kapcsán elmondta, segíteni akarnak rajtuk, és hálásak, hogy Magyarország támogatja az országot. A gázfüggőség miatt kiszámíthatóságot és megbízhatóságot várnak el  tette hozzá. Figyelni fognak az európai politikában arra, hogy változatossá tegyék az energiaforrásokat, egy közös európai energiapiac épüljön ki. Európa akkor erős, ha közösen tudunk fellépni a nemzetközi ügyekben – zárta beszédét a kancellár.

A Die Welt kérdésére, hogy támgoatják-e fegyverekkel Ukrajnát, Merkel kifejtette, meggyőződése, hogy az ukrán-orosz konfliktus békésen megoldható, szankciókkal, tárgyalások útján. Orbán Viktor a kérdésre egy szóval válaszolt: nem.

Az illiberális demokráciában nincs egyetértés

Angela Merkelt az Orbán Viktor által első ízben Tusványoson felvetett illiberális demokráciáról kérdezték. Azt válaszolta, pártjának keresztény, szociális és liberális gyökere is van, és személy szerint nem tud mit kezdeni a fogalommal. Orbán Viktor elmondta, nem  minden demokrácia szükségszerűen liberális, és ha valaki ezt állítja, az privilégiumot követel egy eszmerendszernek, amit nem adhatnak meg neki.

A Merkel-látogatás legfontosabb témája az ukrán helyzet miatt Moszkva ellen elrendelt uniós szankciók meghosszabbítása, és hogy Magyarország támogatja-e az erre való német törekvést. Orbán megemlítette, hogy a magyar gazdaság és a háztartások az orosz gáztól függenek. Merkel erre úgy reagált, hogy nem csak Magyarország függ az orosz gáztól, vagyis Orbán érvét a Moszkvával való óvatoskodás mellett nem tekinti valódinak. Orbán erre megismételte, hogy Magyarország speciális helyzetben van a kitettsége miatt.

Zsidó vezetőkkel tárgyal

A kancellár programja szerint délután találkozik a magyarországi zsidó vezetőkkel. Utóbbiak közül fogadja őt:  Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Deblinger Eduárd, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnöke, Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, Guba Gergely, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség elnöke és Kálmán Gábor, a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség elnöke – írja a 444.hu.

(Címlapi képünk forrása: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?