Orbán Viktorral tárgyal hétfőn Angela Merkel

Hivatalos látogatást tesz hétfőn Budapesten Angela Merkel. A néhány órás vizit keretében a német kancellár először Orbán Viktor miniszterelnökkel folytat tárgyalásokat európai uniós kérdésekről, valamint a kétoldalú kapcsolatokról.

Az unió előtt álló diplomáciai és gazdasági feladatok a kormányfői találkozó fő témáját alkotják. Ami az előbbit illeti, mindenekelőtt az ukrán válság megoldásában való uniós közreműködés, továbbá az EU és Oroszország viszonya, valamint várhatóan az európai bevándorlási politika összehangolása kerül terítékre.

Ez alkalomból vasárnap már megtartottak egy demonstrációt, és hétfőre is tüntetést szerveztek volna, azonban kiderült: nem tarthatják meg a Pollack Mihály térre tervezett ellenzéki tüntetést. A szervezőkkel ezt hétfő reggel közölték a rendőrök telefonon, és a TEK-re hivatkoztak, vagyis elmondásuk szerint a terrorelhárítás nem engedte meg a demonstrációt. Új helyszínen, a Baross utca sétáló részén tartják meg demonstrációjukat.

A német dpa hírügynökség is foglalkozott a témával. Mint írják, "a jobboldali konzervatív Orbán Viktor vitákat kavar az EU-ban autoriter kormányzási stílusa és oroszbarát politikája miatt" Hozzáteszik, két hét múlva Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezik Budapestre, erre a látogatásra pedig nagyon figyelni fog a Nyugat az ukrán válság miatt.  Az Orbán–Merkel-találkozón is szó fog esni az Ukrajnában zajló eseményekről, a német kancellár pedig valószínűleg fel fog szólalni a szólás- és sajtószabadság megőrzésének ügyében is.

Kapcsolódók

Kimaradt?