Ebolamentesnek nyilvánították Spanyolországot

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint eltelt 42 nap a legutóbbi ebolás eset óta Spanyolországban, így az hivatalosan is mentes már az ebolától. Az erről szóló bejelentést a spanyol miniszterelnöki hivatal is megerősítette.

A betegség leghosszabb lehetséges lappangási idejének kétszerese a 42 nap.

Teresa Romero spanyol ápolónő volt az első, aki nem Nyugat-Afrikában, hanem Európában fertőződött meg a vírussal. Október 6-án vitték be a III. Károly Klinikára, ahol dolgozik. A madridi kórházban előzőleg két spanyol misszionárius halt meg, akik Afrikában kapták el a betegséget. Az ápolónő úgy fertőződött meg, hogy az arcához nyúlt a kesztyűjével, amikor levette a védőruháját.

Romerót október 21-én gyógyultnak nyilvánították, és november 5-én el is hagyhatta a kórházat. A WHO szerint az ibériai országban mind a 87 embert ellenőrizték, aki az ottani első ebolás beteggel érintkezett.

Ugyancsak kedden az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet túl lassúnak nevezte az ebolajárvány elleni nemzetközi válaszreakciót. A humanitárius szervezet azt tartja az egyik fő problémának, hogy a külföldi kormányok elsősorban anyagi támogatást nyújtanak, a tényleges munkát a civil szférának és a helyi hatóságoknak kell elvégezniük, ezek pedig nem rendelkeznek a kellő szakértelemmel.

A mostani a legsúlyosabb ebolajárvány a vírus majdnem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint halottak száma meghaladta már az 5700-at.

Kapcsolódók

Kimaradt?