Erősödik a hongkongi tüntetést ellenzők hangja

A választási reform kiszélesítéséért tüntető területfoglaló diákok elleni mozgalom bejelentette, hogy több mint 1,8 millió aláírást gyűjtött össze.

A Szövetség a Békéért és a Demokráciáért nevű ellenmozgalom hétfőn fejezte be kilencnapos aláírásgyűjtési kampányát; a több mint 1,8 millió aláírással a joguralom érvényesítése mellett szálltak síkra, s támogatták a rendőrséget a normális körülmények visszaállításában. A jog uralmának veszélyeztetettségéről beszélt Leung Csun-jing, Hongkong első embere a kormányzati tanácsadó testület előtti keddi felszólalásában, sürgetve az utcák rendjének mihamarabbi visszaállítását - jelentette a helyi online média.

A kormányzó szerint a társadalmi rendnek normalizálódnia kell, Hongkongnak meg kell védenie nemzetközi pénzügyi központi pozícióját, amely a rend biztonságára és a szilárd üzleti környezetre alapul. Néhány ember károsítja ezt a környezetet, és "nemcsak nem tartják be a törvényeket, de elutasítják a bírósági végzések végrehajtását" - mondta Leung, az utak felszabadítására vonatkozó bírói határozatokra utalva.

A Foglald el a központot! egyik aktív alapítója, Benny Taj a napokban azt kezdeményezte, hogy a kormányzó oszlassa fel a törvényhozást, ha az visszautasítja a választási reformot jelenlegi formájában. A helyi törvényhozásnak ugyanis még jóvá kell hagynia a kínai parlamentnek a következő kormányzóválasztás kereteit meghatározó augusztusi döntését, amely szerint 2017-ben minden szavazásra jogosult választhat, de a jelölteket egy 1200 fős jelölőbizottság hagyja jóvá.

A kezdeményezést támogatók úgy vélik, hogy új választást, illetve népszavazást kényszeríthetnének ki, ha a választási reform további kiszélesítését támogató képviselők lemondanának. A kormányzat vezető tisztségviselője úgy nyilatkozott, hogy az elképzelést irreálisnak tartja.

A hongkongi felsőbíróság épületénél hétfőn mintegy félszáz ügyvéd tartott néma tiltakozást, amellyel elítélték "a törvényeket figyelmen kívül hagyó, a polgároknak sok kellemetlenséget okozó" területfoglalásokat. Követelték a rend azonnali helyreállítását.

Stanley La, a hongkongi ipari szövetség elnöke legutóbbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy a hatodik hetében járó területfoglalásnak elsősorban a kiskereskedők és a szállodák a legnagyobb vesztesei. Véleménye szerint helyenként elbocsátások vagy a fizetések befagyasztása lesz a visszaesett forgalomból és bevételekből adódó helyzet következménye.

A South China Morning Post című hongkongi lapnak jócskán megritkultak a tüntetésről szóló beszámolói, képein ugyanakkor látszik, hogy a diákok egy része nem hagyta el a közterületeket, hiszen sátraik az aszfaltra állítva még elfoglalják a többsávos közlekedési utakat. A lapban mind több olyan véleménycikk is helyet kap, amelynek szerzői a kisebbség akaratának a többségre erőltetésével vádolják a diákokat, akiknek száma állítólag jelentősen megcsappant.

A cikkekhez fűzött kommentárokban éles szembenállás mutatkozik a tüntetéseket folytatni akarók és azok ellenzői között, a felek vagy Peking propagandistájának, vagy a demokrácia fejlődését támogató amerikai NED (National Endowment for Democracy) alapítvány, illetve a CIA, a Központi Hírszerző Ügynökség kiszolgálójának titulálja a másikat.

Kapcsolódók

Kimaradt?