Megkezdődtek az önkormányzati választások Magyarországon

Megkezdődtek vasárnap reggel, helyi idő szerint 6 órakor az önkormányzati választások Magyarországon.

A választópolgárok attól függően, hogy a fővárosban, megyei jogú városban, tízezer lakosúnál nagyobb vagy annál kisebb településeken voksolnak, két vagy három szavazólapon adhatják le szavazataikat a helyi önkormányzati képviselőjelöltekre és a polgármester-jelöltekre.

Azokból a jelöltekből lesznek képviselők vagy polgármesterek (Budapesten főpolgármester), akik a legtöbb szavazatot kapják; így tehát ha valakire egy szavazattal több érkezik, mint ellenfeleire, megnyerte a választást.

A tízezernél kevesebb lakosú településeken egyéni listán választják a képviselőket, minden választónak annyi szavazata van, ahány tagú lesz a képviselő-testület. Így itt a képviselő-testület létszámának megfelelő számú "legtöbb" érvényes szavazat alapján alakul ki, hogy ki nyer mandátumot. A megyei közgyűlésekbe listáról, a szavazatarányoknak megfelelően kapnak mandátumot a jelölőszervezetek.

Vasárnap reggel 7 óráig (romániai idő szerint 8 óráig) a szavazásra jogosultak 0,65 százaléka adta le szavazatát a fővárosban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint. Az NVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok helyi idő szerint 9 óra után lesznek elérhetők az NVI honlapján.

Az érvényességi küszöb hiánya egyben azt is jelenti, hogy elvileg akár egyetlen leadott szavazattal is mandátumot lehet szerezni.

 

Kimaradt?