Ebola: Kongóban is kezd eldurvulni a helyzet

Néhány napon belül megkétszereződött az ebolával fertőzött betegek száma a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol eddig összesen 62 esetet regisztráltak – közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet.

A közép-afrikai Kongói Demokratikus Köztársaság viszonylag távol található a mostani járvány gócpontjának számító Nyugat-Afrikától. A vérzéses lázba eddig 35-en haltak bele ebben az országban. Szakértők szerint itt nem a nyugat-afrikai térségből ismert kórokozó, hanem a vírus egy másik válfaja jelent meg, és a járvány csupán egy kisebb, a külvilágtól relatíve elzárt térséget érint.

Az ebolával leginkább sújtott Libéria tisztségviselői csütörtökön azt mondták: már annyian mutatják a vérzéses láz tüneteit, hogy legalább ezer kórházi ágyra van szükségük az elkülönített osztályokon. A WHO megerősítette, hogy a nyugat-afrikai ország fővárosában, Monroviában csak 240 kórházi fekvőhely van, további 260-at hamarosan „üzembe helyezhetnek”, ez azonban a szükségesnek még így is csupán a fele.

Libéria pénzügyminisztere csütörtökön azt mondta: országa láthatatlan ellenséggel áll harcban. Korábban Brownie Samukai, a nyugat-afrikai ország védelmi minisztere az ENSZ Biztonsági Tanácsának eheti ülésén nemzetközi segítséget sürgetett a járvány leküzdésére.

A Nemzetközi Valutaalap csütörtökön közölte, hogy Libériában és Sierra Leonéban 3,5 százalékponttal, Guineában pedig 1,5 százalékponttal csökkenhet a növekedés üteme az ebola miatt.

A nyugat-afrikai országokban az eddigi legsúlyosabb ebolajárvány olyan kulcsfontossági ágazatokat bénított meg, mint a bányászat, mezőgazdaság és a szolgáltatói szektor.

A WHO legfrissebb adatai szerint Nyugat-Afrikában szeptember hatodikáig 2300-ra nőtt az ebolajárvány halottainak száma. Összesen 4293-an fertőződtek meg a vírussal. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a járvány március óta terjed Guineában, Sierra Leonéban és Libériában, a megbetegedések nagyjából fele az elmúlt három hétben történt.

Kimaradt?