A határellenőrzés visszaállítását sürgeti a bajor CSU

A Spiegel Online hírportál keddi beszámolója szerint a CSU egy hétpontos tervet készített a menekültkérdés kezelésére. A tervet várhatóan a jövő héten hétfőn fogadja el a párt elnöksége. A legfontosabb javaslat az, hogy a német (bajor)-osztrák határon átmenetileg állítsák vissza a határellenőrzést, felfüggesztve az uniós belső határok ellenőrzésének megszüntetéséről rendelkező schengeni egyezményt.

A CSU szerint az olasz hatóságok elfogadhatatlan magatartása miatt a Földközi-tengeren érkező menekültek akadálytalanul és tömegesen áramolnak Ausztrián keresztül Németországba, mindenekelőtt a bajor tartományba, és ellátásuk súlyosan megterheli az államot. Ennek véget kell vetni, „Lampedusa nem lehet (a bajor-osztrák határon fekvő) Kiefersfelden elővárosa" - fogalmazott egy vezetőségi ülésen Andreas Schauer CSU-főtitkár a Spiegel Online beszámolója szerint.

A CSU azt is szorgalmazza, hogy az Európai Bizottságban hozzák létre a menekültügyi biztosi pozíciót, a német szövetségi kormány pedig különítsen el egy 100 millió eurós alapot a menekültügyi és nemzetközi fejlesztési feladatok finanszírozására, és az alapot helyezzék a nemzetközi fejlesztési együttműködésért felelős, CSU-s vezetésű tárca felügyelete alá. Sürgetik továbbá a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hatóság személyi állományának jelentős bővítését, és azt, hogy a Bundeswehr - a német hadsereg - használaton kívüli laktanyáiban alakítsanak ki befogadó központokat.

Olaszország az Észak-Afrikából induló embercsempész hajók egyik fő célpontja, ezért Róma évek óta Brüsszel és a többi uniós tagállam támogatását kéri. Egyes tagországok szerint viszont Róma szándékosan elhanyagolja a menekültek regisztrációját, hogy a menedékjog iránti kérelmet ne Olaszországban nyújtsák be. A szabályok szerint a kérelmet abban az országban kell benyújtani, illetve elbírálni, amelyben az illető az EU területére érkezett. Németországba rendkívül sok menedékkérő érkezik, csak tavaly 127 ezer új menedékkérőt regisztráltak, ami a legnagyobb szám az EU egészét együttvéve, és 27 százalékos részarányt jelent.

Thomas de Maiziére szövetségi belügyminiszter az előző héten az olasz belügyminiszterrel, Angelino Alfanóval folytatott berlini tárgyalása után bejelentette, hogy Németország konzultációt kezdett Olaszországgal, Franciaországgal és más partnerekkel a földközi-tengeri illegális bevándorlásról, azzal a céllal, hogy kidolgozzanak egy intézkedéscsomagot az uniós belügyminiszterek október 9-én kezdődő kétnapos tanácskozására.

A Földközi-tengeren érkező menekültek ügye akkor került igazán reflektorfénybe, amikor tavaly októberben több mint 350-en vesztek a tengerbe az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetének közelében, mert elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó, amely törvénytelenül igyekezett bejutni az unió területére.

Kapcsolódók

Kimaradt?