Szeptembertől embereken is tesztelik az ebola védőoltását

Szeptembertől az óvatosság ellenére megkezdik az Ebola elleni vakcína emberi tesztelését – írja a privatbankar.hu

Majmokon már sikerrel teszteltek egy vakcinát, amely állítólag védelmet nyújt az Ebola ellen. Anthony Faucin, az USA Nemzeti Közegészségügyi Intézetének fertőző betegségekért felelős igazgatója szerint szeptembertől megkezdik a kisérleti vakcína előzetes tesztelését embereken is. A problémát a kipróbálás kockázata jelenti, ám a biztonsági aggodalmak most talán eltörpülnek a szükségszerűséggel szemben, hiszen rengetegen vannak kitéve a vírusnak, amely 60-90 százalékos valószínűséggel a megfertőződött halálát okozza.

Ha beválnak a kísérletek, elsőként az Afrikában tevékenykedő orvosokat oltanák be. A tömeges oltás kapcsán probléma, hogy az ismétlődő oltásra alapozott védekezést Afrikában nem lehet megoldani, az egyszeri oltáskor ugyanakkor a vírus inaktivált változatát tartalmazzák, amelyek ugyanakkor bizonyos esetekben újra képessé válnak a szaporodásra, amely megnöveli a kockázatot.

A biztató hírek mellett azért nem árt az óvatosság: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a megbetegedések példátlanul magas száma miatt több száz millió dolláros programra, több száz orvos és ápolónak a veszélyeztetett országokba küldésére van szükség, különben a megfékezés rendkívül lassú lesz. Még ezzel az összpontosítással is legalább fél év kell, míg újra izolálhatják az állatról emberre terjedő vírust. A majmok elpusztulnak a betegségben, a denevérek azonban csak vírushordozók - márpedig Afrikában elfogyasztják a bőregereket.

Kapcsolódók

Kimaradt?