"Bármikor behozhatják az ebolát Romániába"

Romániában egyelőre nem kell félni az ebola járványos elterjedésétől, az azonban bármikor megtörténhet, hogy valaki behozza a gyilkos vírust az országba – közölte a maszol.ro megkeresésére Molnár Géza virológus, az egészségügyi miniszter korábbi tanácsadója.

Miután az elmúlt hetekben kiderült, hogy félelmetes tempóban terjed az ebola, Molnár Géza járványszakértőt kerestük meg, hogy elmondja: van-e okunk aggodalomra? A kolozsvári szakember szerint nincs esély arra, hogy a gyilkos kór járványszerűen fertőzzön Romániában. Viszont egyedi megbetegedések bármikor előfordulhatnak, hiszen a személyek és az áruk forgalma szabad világszerte.

https://www.youtube.com/watch?v=QDKMHBgJdqY

„Valaki felül a repülőgépre, leszáll Bukarestben, és máris behozta az ebolát az országba” – fogalmazott a virológus. Hozzátette, ha járványra nem is számíthatunk, az elméletben előfordulhat, hogy valaki megfertőzi például az egyik családtagját.

Az ilyen esetekre az ország azonban felkészült Molnár szerint. "Az ide vonatkozó törvényt már 2009-ben átvettük az Egészségügyi Világszervezettől (WHO), így abban az esetben, ha valaki rosszul érzi magát egy repülőgépen, vagy úgy érzi, hogy egészségügyi ellátásra szorul, kötelező módon rákérdeznek, hogy honnan érkezett. Ha pedig vírus gyanúja áll fenn, elszállítják azokba a fertőző osztályos egységekbe, ahol elkülöníthetik és gyógyíthatják" – magyarázta az eljárást a szakember.

A Kongó folyó vidékén 1996-ban bukkant fel az Ebola-vírus, s kipusztította a helyi gorillák illetve csimpánzok nagy részét, s számos emberi életet is követelt - írja a webbeteg.hu. A vírus denevérekről került a majmokba, amelyek elfogyasztásával az ember is megbetegedett. A vérzéses lázbetegség többnyire Afrikában fordul elő, és a világ egyik legrettegettebb betegsége. Libériában a vírus március óta legkevesebb 660 emberrel végzett. A WHO honlapján azt írják: egyelőre nem létezik sem állatok, sem emberek gyógyítására alkalmas védőoltás vagy célzott terápia.

Két-három hét is eltelhet, míg rájönnek

Az eboláról elmondta, kezdeti stádiumában izomfájdalom, általános levertség, elesettség, rosszullét kezdődik, amíg a vírus szaporodik a szervezetben, később különböző vérzéses szindrómák állnak elő, hiszen a vérerek áteresztőképessége tönkremegy. Számítani lehet vizeletúti vérzéstől az orr, a fül vérzéséig stb. az előrehaladott klinikai stádiumban. Probléma Molnár szerint, hogy az első tünetekből nem lehet rögtön következtetni arra, hogy milyen betegséggel állunk szemben.

Nem okoz világjárványt az Ebola-vírus a jelenlegi nyugat-afrikai gócon kívül, mivel a kórokozó terjedéséhez "igen közeli kontaktus" szükséges - jelentette ki a vírus belga felfedezője. "Még ha egy Ebola-hordozó Európába, Amerikába vagy Afrika egy másik régiójába repülne, akkor sem gondolom, hogy emiatt nagy járvány törne ki. Nyugodtan le mernék ülni egy Ebola-fertőzött mellé, ha csak nem fog rám hányni vagy ilyesmi. Nagyon szoros érintkezés kell ahhoz, hogy valaki elkapja a kórokozót" -idézte Peter Piot szavait a The Daily Telegraph brit napilap. (Forrás: MTI)

Fejér Szilárd kémikus a vírusok mutálódásának számítógépes modellezésével foglalkozik. A maszol.ro-nak megerősítette, a vírus fő veszélye, hogy akár két-három hét is eltelhet, míg rájönnek, hogy milyen betegségről van szó, és nagy a halálozási aránya is, mivel nincs rá gyógymód. "Afrikában eddig is jelen volt az ebola, de általában csak kisebb közösségeken belül. Most azért terjedt el, mert valaki kihozták az elszigetelt helyekről" – magyarázta.

Kapcsolódók

Kimaradt?