"Leszedték az égről" a maláj gépet Washington szerint

Az Egyesült Államok szerint föld-levegő rakétával lelőtték a malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét - közölték névtelenül nyilatkozó tisztségviselők helyi idő szerint csütörtökön.

Valóban rakétával lőhették le Ukrajna felett a maláj utasszállítót - közölték amerikai tisztségviselők. Az egyikük szerint azt még nem tudják, honnan indították a rakétát, egy másik viszont azt közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy Washington szerint nagy valószínűséggel Oroszország által támogatott ukrán szakadárok lőtték le a gépet a fedélzetén 298 emberrel.

Arra nincs bizonyíték, hogy az ukrán erők lőtték ki a rakétát, sem arra, hogy bármilyen rakétakilövő rendszer hiányozna a hadsereg arzenáljából. Az amerikai alelnök úgy fogalmazott, a szerencsétlenség "nem baleset volt", és hozzátette, hogy a gépet "leszedték az égről". Joe Biden telefonon beszélt Petro Porosenko ukrán elnökkel, és megegyeztek abban, hogy az Egyesült Államok csapatot küld Ukrajnába, hogy segítsék a történtek felderítését.

Obama beszélt az ukrán elnökkel

Porosenko amerikai kollégájával, Barack Obamával is egyeztetett telefonon. A két vezető hangsúlyozta, a tragédiával kapcsolatos minden bizonyítéknak Ukrajnában kell maradnia, hogy szakértők vizsgálhassák meg őket. 

Porosenko szerint a gép valószínűsíthető lelövése azt bizonyítja, hogy az ukrán válság veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra. "A tragédia újfent igazolta, hogy a terrorizmus az egész világ problémája" - áll a kijevi elnöki hivatal péntek hajnalban ismertetett közleményében.

"Az Ukrajnával szembeni külső agresszió nemcsak a mi gondunk, hanem az európai és a globális biztonságra nézve is fenyegetést jelent" - fűzte hozzá az elnök. Az ukrán vezetés azzal vádolja Oroszországot, hogy segítséget nyújt a kelet-ukrajnai szakadároknak.

Obama az éjszaka folyamán telefonbeszélgetést folytatott Mark Rutte holland kormányfővel is, akinek felajánlotta az Egyesült Államok azonnali és korlátlan segítségét a történtek kivizsgálására. Az áldozatok közül több mint 150 holland. A miniszterelnök és az elnök egyetértett abban, hogy azonnali hozzáférést kell biztosítani a helyszínhez a nemzetközi szakemberek számára.

Megszólalt az ENSZ is

Független nemzetközi vizsgálatot sürgetett az ügyben az ENSZ-főtitkára is. Ban Ki Mun közölte, hogy a világszervezet égisze alatt működő Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szoros figyelemmel kíséri a történteket. A főtitkár emellett együttérzését fejezte ki az áldozatok családjának és szeretteinek.

Azon utasok között, akiknek már meg tudták erősíteni állampolgárságát, 154 holland, 27 ausztrál, 23 maláj, 11 indonéz, hat brit, négy német, négy belga, három Fülöp-szigeteki és egy kanadai volt. Azonnali független vizsgálatot követelt Angela Merkel német kancellár is, aki szerint amennyiben igazolást nyer, hogy lelőtték a gépet, az a kelet-ukrajnai válság további, tragikus eszkalálódását jelentené.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?