Az RMDSZ tájékoztatta partnereit a kormány ellenlépéseiről

A dél-tiroli autonómia Európa más vidékei számára is modellértékű, az osztrák-olasz kétoldalú együttműködés, a nemzetközi intézmények figyelme és az ott élő közösségek egy évezredre visszavezethető önrendelkezési vágya vitte sikerre ezt a példátlan megoldást – hangzott el a Régiók Európában, régiók Európája című nemzetközi konferencián, a dél-tiroli Prössler kastélyban.

Az autonóm tartomány által július 4–5. között megszervezett rendezvényen az RMDSZ-t és az Európai Nemzetiségek Föderatív Unióját (FUEN) Vincze Loránt képviselte.  A FUEN alelnöke szerint a résztvevők az olasz és az osztrák kormány az autonómia egyértelmű támogatása mellett kötelezte el magát. Az autonómia megteremtése óta az olasz és az osztrák kormányfő első alkalommal vett részt közösen a rendezvényen.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök úgy fogalmazott, büszke regionális, nemzeti és európai identitására is, ezzel pedig nem egy másik identitás ellen foglal állást. Walter Faymann osztrák kancellár a regionális együttműködés elmélyítését szorgalmazta Trentino és Dél Tirol olasz, valamint Tirol osztrák eurorégió között. 

Vincze Loránt tájékoztatta az RMDSZ dél-tiroli partnereit Románia belépéséről a kisebbségi polgári kezdeményezés perébe és a szövetség előtt álló igen nehéz döntés körülményeiről. Az Arno Kompatcher kormányzóval, Luis Durnwalderrel, a kezdeményező bizottság tagjával, Philipp Achammerrel, a Dél-Tiroli Néppárt elnökével és Martha Stocker FUEN-alelnökkel folytatott megbeszélésein az RMDSZ külügyi titkára elmondta, sajnálatos, hogy Románia még nem lépett túl a huszadik század elejét idéző nemzetállami reflexeken, holott Európa nagy részében az elmúlt évtizedekben a kisebbségi kérdésekben az együttműködés és a kedvező megoldások terjedtek el.

Kapcsolódók

Kimaradt?