Hátba lőtték Harkiv zsidó származású polgármesterét

Meglőtték hétfő délben Hennagyij Kernesz harkivi polgármestert - jelentette a Unian ukrán hírügynökség a kelet-ukrajnai nagyváros tanácsának sajtószolgálatára hivatkozva. A polgármestert kórházba szállították, az orvosok az életéért küzdenek, műtétet hajtanak rajta végre. A bűncselekmény részletei egyelőre nem ismeretesek, csak annyit tudni, hogy hátba lőtték a városvezetőt.

Kernesz nyilvánosan kiállt Viktor Janukovics volt ukrán elnök mellett a kijevi tüntetések idején és több alkalommal is ostorozta az EuroMajdan tüntetéserk résztvevőit. Az új rezsim hatalomra lépésével óriási nyomást gyakorolta rá az EuroMajdan helyi képviselői, lemodását kérve, amit Kernesz következetesen megtagadott.

Luhanszk és Harkiv is követheti Donyeck példáját

A kelet-ukrajnai Luhanszk és Harkiv megyék is követhetik a donyeckiek példáját - erről Vlagyimir Makovics, az önkényesen kikiáltott "donyecki köztársaság" egyik vezetője beszélt a Rosszijszkaja Gazeta című napilapban hétfőn megjelent interjúban. Donyeckben (a szeparatisták) teljes erővel készülnek a május 12-re tervezett népszavazásra. Megalakították a központi választási bizottságot, az anyagi forrásokat is biztosították a referendumra, kinyomtatták a választói listákat is - írta a Rosszijszkaja Gazeta.

A népszavazás biztonságát és a közrendet a rendőrség és a druzsinnyikoknak nevezett önkéntes rendészek biztosítják - közölte  Vlagyimir Makovics, az április 7-én önkényesen kikiáltott "donyecki köztársaság" parlamenti elnöke, a szeparatista kormány társelnöke az orosz kormánylappal. "A rendőrség a kezdetektől fogva velük van. A parancsnokok alapvetően megértették, hogy az úgynevezett donyecki népköztársaság területén tartózkodnak és kötelességük mindent elkövetni annak érdekében, hogy itt rend legyen és ne legyen bűnözés" - mondta Makovics.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz május 12. után, hogyan alakítják ki viszonyukat a Donyeck megyével szomszédos területekkel, Makovics elmondta, hogy a kapcsolataik már léteznek. "A donyecki köztársaság - ez Ukrajna volt Donyeck megyéje. Feltételezhetően Luhanszk követi példánkat. Hozzánk (az önkényesen kikiáltott köztársaságba) törekedik Harkiv. Ezek a közösségek csatlakozni akarnak a köztársasághoz.(.) hallotunk a ruszinokról is, akik szintén saját államot követelnek" - fejtette ki a donyecki szeparatista politikus. Hozzátette, hogy azért tartanak népszavazást, hogy egyértelmű választ kapjanak arra, mit akar a lakosság.

Vlagyimir Makovics elmondta, hogy a népszavazást az ügyészek, a belügyi vezetők, biztonsági szolgálati vezetők és bírák megválasztása követi majd és feltétlenül tartanak parlamenti választásokat is a szeparatista területen, amelynek saját alkotmánya is lesz.

Kimaradt?