Kijev szerint növekszik egy ukrán-orosz háború veszélye

Növekszik az Ukrajna és Oroszország közötti háború veszélye - jelentette ki Adrij Descsicja ukrán külügyminiszter az amerikai ABC televízió által vasárnap sugárzott interjújában.

Descsicja szerint a helyzet most robbanásveszélyesebb, mint egy héttel ezelőtt. "Jelenleg, ha az orosz csapatok szállnák meg Ukrajna keleti régióit, nehéz lenne arra kérni az ott élő ukránokat, hogy ne válaszoljanak a katonai invázióra" - hangoztatta a miniszter.

Az ukrán diplomácia vezetője szerint Kijev a diplomáciai lépésektől a gazdasági és pénzügyi szankciókig mindent megtett annak érdekében, hogy megállítsa az oroszokat, de Ukrajnában nem sejtették, hogy Vlagyimir Putyin mit forgat a fejében.

Donyeckban ismét népszavazás kiírásáért tüntettek

Vasárnap ismét ezrek vonultak utcára Donyeckban azt követelve, hogy írjanak ki népszavazást a kelet-ukrajnai nagyváros Oroszországhoz történő csatlakozásáról. A rendőrség becslése szerint a belvárosban mintegy 5 ezer demonstráló gyűlt össze. "Oroszország, Oroszország" - skandálták a Lenin téren a tüntetés résztvevői, akik szerint az Európai Uniónak (EU) és az Egyesült Államoknak nem kellene belefolyniuk az ukrajnai eseményekbe.

A donyecki tüntetők szerint a kijevi kormányban fasiszták vették át a hatalmat. "Mi, donyeckiek Oroszország védelmét fogjuk kérni!" - hangoztatta a vasárnapi tüntetésen a katasztrófavédelem egyik tisztségviselője.

Bár az oroszpárti tüntetés békésen zajlott le, a városban továbbra is érezhetően feszült a légkör. A területi parlament egyik szóvivője vasárnap cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint munkacsoportot hoztak létre egy a krímihez hasonló referendum előkészítése céljából. A vonatkozó ukrán jogszabály értelmében egy ilyen népszavazás kiírása illegális volna. A szóvivő elmondta: a munkacsoport kizárólag azon dolgozik, hogy kiutat találjon a jelenlegi politikai helyzetből.

A krími oroszbarát vezetés eközben vasárnap közölte, hogy helyreállt a Krím félsziget és Ukrajna közötti határforgalom. A fekete-tengeri félsziget az orosz törvények szerint péntek óta Oroszország része, a Nyugat azonban továbbra is Ukrajna területének tekinti.

Kapcsolódók

Kimaradt?