Timosenko: Putyin nem tör át, a Krím a miénk lesz!

Julija Timosenko szerint a Krím félsziget Oroszországhoz csatolásával Vlagyimir Putyin orosz elnök "örökre elveszítette Ukrajnát". A volt ukrán miniszterelnök a szabadulása utáni első televíziós megszólalásában az ukrán közszolgálati televízióban azt mondta: "a Krím Putyin számára a vég kezdete".

"Putyin Ukrajna első számú ellensége, aki fegyverrel vette el földünket" - jelentette ki egy egyenesben közvetített politikai talk-show-ban Timosenko, aki ezúttal jellegzetes hajfonata nélkül jelent meg. Felszólította az ukránokat, álljanak készen a harcra, amennyiben Putyin "átlépné a vörös vonalat", és orosz csapatok lépnének be Ukrajnába. Utalt arra, hogy mintegy 100 ezer orosz katona sorakozott fel Ukrajna keleti határai mentén.

"Putyin nem tör át, a Krím a miénk lesz" - mondta Timosenko, aki régi energikus formájában mutatkozott, és szenvedélyesen érvelt a többórás műsorban. Nem biztatta az ukránokat fegyveres harcra, hanem kijelentette: a Krím félszigetért helyes módon, stratégiai küzdelemmel kell harcolni.

Megjövendölte, hogy Putyin úgy végzi majd, mint a többi megbuktatott, "fasiszta módra viselkedő" diktátor, akikből a világ az elmúlt években többet is látott. "Putyin nem kivétel" - hangsúlyozta. A jelenlegi ukrán felső vezetés, nevezetesen Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfő és Arszenyij Jacenyuk kormányfő Timosenko Haza (Batykivscsina) pártjához tartozik. Timosenko bizalmas körben már jelezte, hogy indulni akar a május 25-i elnökválasztáson.

Kapcsolódók

Kimaradt?