Jóváhagyta a paksi erőmű bővítéséről szóló megállapodást a parlament

Jóváhagyta a paksi atomerőmű bővítéséről Oroszországgal kötött megállapodást a parlament csütörtökön név szerinti szavazáson.

Az egyezmény kihirdetését a kormánypártok és a Jobbik-frakció támogatta, a jelenlévő MSZP-s, LMP-s képviselők nemmel szavaztak. Szintén nemmel voksoltak a Párbeszéd Magyarországért független képviselői, a független Ángyán József, Endrésik Zsolt és Szili Katalin, valamint a jobbikosok közül egyedüliként Gaudi-Nagy Tamás. A Demokratikus Koalícióhoz tartozó képviselők nem vettek részt a szavazásban.

A név szerinti szavazást néhány perc után sziréna hangja szakította meg: Szél Bernadett és Ertsey Katalin LMP-s képviselők zavarták meg ezen a módon a szavazás menetét. Az ellenzéki képviselők "Magyarország eladva és eladósítva" feliratú transzparenseket is feltartottak. Az elnöklő Jakab István utasítására a terembiztosi szolgálat próbálta tőlük elvenni a táblákat, de nem jártak sikerrel. Jakab javaslatára végül a parlament kizárta az ülésnap további részéről Schiffer Andrást, Szél Bernadettet, Ertsey Katalint és Lengyel Szilviát, majd a házbizottság rendkívüli ülése miatt szünetet kellett tartani.

Szél és Ertsey a szünetben a karzatról kiabált a kézi hangosbeszélőkkel, de a teremszolgálat munkatársa ezeket elvette tőlük. Kövér László házelnök a szünetben az ATV--nek azt mondta: "Mit lehet szólni ennyi idiótához?". Kövér ugyanakkor a lehető legsúlyosabb büntetést javasolta a rendbontókkal szemben. A kényszerű szünet után az Országgyűlés folytatta a név szerinti szavazást, amely immár nagyobb incidens nélkül ért véget. Az LMP, az MSZP nagyobb része és a független képviselők java a második nekifutáskor már távol maradt a szavazástól.

Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom elnöke Moszkvában január 14-én írta alá a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről szóló megállapodást, ennek keretében két paksi erőműblokk megépítéséről is megegyeztek. Ennek keretében Oroszország állami hitelt ad Magyarországnak az erőmű bővítéséhez. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán elmondta, megállapodtak, a részletekről: Oroszország tízmilliárd eurós hitelkeretet biztosít, a szerződést néhány napon belül aláírják. Az új blokkok magyar állami tulajdonban maradnak.

A gazdasági miniszter múlt pénteken nyújtotta be a parlamentnek az Oroszországgal kötött megállapodást. Most azért szavazhattak róla, mert a kormánytöbbség egyetlen módosító indítványt sem támogatott.

Bajnai: Áder János ne írja alá a törvényt! Miután a parlament elfogadja a paksi atomerőmű bővítéséről szóló, "a nemzeti érdekkel ellentétes" törvényt, az Együtt-PM Áder Jánoshoz fordul, hogy a magyar köztársasági elnök ne írja alá a jogszabályt - ezt a választási szövetséget vezető Bajnai Gordon mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján. Az Együtt-PM azt fogja kérni a köztársasági elnöktől, ne engedje, hogy Magyarország hosszú távra feladja a függetlenségét, a biztonságát és a jólétét - fogalmazott az ellenzéki politikus. Bajnai Gordon azzal folytatta: bíznak abban, hogy az államfő a "feladatköréhez méltóan" jár el az ügyben. Hozzátette: akik igennel voksolnak a csütörtöki parlamenti zárószavazáson, illetve akik saját üzleti, anyagi érdekük miatt reménykednek a szerződés megkötésében, azoknak azt üzenik, hogy "ne bízzák el magukat". A témában népszavazást kezdeményeztek, hogy döntsön a nép - emlékeztetett.

Kimaradt?