MCV-jelentés: „fontos lépések” és ”aggasztó hírek”

„Fontos lépéseket” tett Románia az igazságszolgáltatás terén az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben nyilvánosságra hozott éves MCV-jelentése szerint, viszont Mark Gray EB-szóvívő azt is nyomatékosította, hogy „továbbra is aggódnak az igazságszolgáltatás függetlenségéért”.

A jelentés ugyanakkor egy sor ajánlást is megfogalmaz, ezek közül Mark Gray kiemelte azt, hogy a parlamenti képviselők etikai kódexének tartalmaznia kell egy olyan kitételt, ami arra kötelezi a választottakat, hogy ne próbálják befolyásolni az igazságszolgáltatást.

Újságírói kérdésre az EB-szóvívő nem volt hajlandó pozitívként vagy negatívként jellemezni a jelentést, hangsúlyozva, hogy a brüsszeli testület által megfogalmazott szöveg önmagáért beszél. „Aztán, hogy a célországban milyen üzenetként értelmezik, az már az ő dolguk” – tette hozzá.

A régóta húzódó schengeni csatlakozással kapcsolatban Gray leszögezte, a most nyilvánosságra hozott MCV-jelentés nem volt hivatott Románia és Bulgária felkészültségét vizsgálni, ezen a téren az EB már korábban állást foglalt, és egyértelműen megállapította, hogy a két balkáni országot fel kell venni a vízummentes övezetbe. „Most már a tagállamokon a sor, hogy ezt saját országaikban is elfogadtassák” – fogalmazott Gray.

Az MCV-jelentés főbb megállapítása:

  • Románia számos területen komoly előrelépést tud felmutatni
  • a legfontosabb igazságszolgáltatási intézmények mérlege annak ellenére pozitív, hogy sok esetben nehéz körülmények között működtek
  • folyatódott a létfontosságú és régóta várt törvények elfogadása, az igazságszolgáltatási szervek és a szaktárca közötti együttműködés is jónak nevezhető
  • aggasztó, hogy az igazságszolgáltatás függetlenségét továbbra is támadások érik. A büntetőtörvénykönyv gyors és átláthatatlan módosítása 2013 decemberében veszélyeztette a korrupcióellenes harc folytatását, bár utólag az Alkotmánybíróság helyre tette a dolgokat azzal, hogy az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította a jogszabályt.
  • a kulcsfontosságú tisztségekbe való kinevezésekkel kapcsolatban megállapították, hogy egyes esetekben átláthatóan, máskor pedig politikai nyomásra történtek.

Kapcsolódók

Kimaradt?