Most már biztos úszott az idei Schengen-csatlakozás

Csupán januárban hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság a romániai igazságügy helyzetéről és a korrupció visszaszorításáról szóló, úgynevezett MCV-jelentését – közölte kedden az EU végrehajtó testületének szóvivője, Mark Grey.

Bukarest korábban abban reménykedett, hogy a jelentést még idén, a schengeni csatlakozás ügyében illetékes bel- és igazságügyi tanács december 4-5-i ülése előtt közzéteszi Brüsszel. Több tagállam ugyanis e dokumentum tartalmától tette függővé hozzájárulását Románia csatlakozásához a határmentes övezethez.

Újságírói kérdésre válaszolva Mark Grey nem kívánta kommentálni Lucian Papici korrupcióellenes ügyész leváltását. „Egyedi eseteket nem kommentálunk. Csak annyit mondhatok, hogy az eddigi jelentések a korrupcióellenes ügyészséget az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus előírásait leghatékonyabban teljesítő intézménynek nevezték” – fogalmazott a szóvivő.

A Papici-ügyet egyébként két hazai civil szervezet is jelezte az Európai Bizottságnak. Az AvtiveWatch és az Igazságszolgáltatást Monitorozó Szövetség a José Manuel Barroso főbiztoshoz írt levelében azzal vádolta Victor Ponta miniszterelnököt, hogy durván beavatkozott az ügyészség munkájába.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?