Harmadszor is felfüggesztené az államfőt Voiculescu

Az államfő újbóli felfüggesztését javasolta csütörtökön Dan Voiculescu. A kormányzó Konzervatív Párt alapítója szerint Traian Băsescu megszegte az alkotmányt, amikor a legfőbb ügyésszel tárgyalt a Liviu Dragnea kormányfőhelyettes elleni vádiratot összeállító Liviu Papici leváltásáról.

Az államfő csütörtökön a B1TV-nek adott interjúban elmondta: felhívta telefonon Tiberiu Niţut, amikor megtudta, hogy le akarja váltani az ügyészt a korrupcióellenes ügyészség legfontosabb részlegének éléről, és megpróbálta lebeszélni erről a lépésről.

Voiculescu szerint ezzel az államfő megszegte a hatalmi ágak különválasztásának alkotmányban rögzített elvét, mert beavatkozott az igazságszolgáltatásba. Az első fokon öt év börtönre ítélt politikus szerint ezért „természetes lenne”, ha a parlamenti többség ismét kezdeményezné Băsescu elmozdítását.

A Szociál-liberális Szövetség (USL) vezetői nem karolták fel Voiculescu elképzelését. „Még egy év van hátra az államfő mandátumából, addig kibírjuk valahogy” – mondta a Mediafaxnak Victor Ponta miniszterelnök, az USL társelnöke.

Az elnöki hivatal csütörtök este közleményben szögezte le: az államfő azért kereste meg telefonon a legfőbb ügyészt, hogy tartsa tiszteletben a DNA szabályzatának előírásait az intézmény részlegvezetőinek kinevezéséről. Az előírások szerint a részlegvezetőket a legfőbb ügyész nevezi ugyan ki, ám a DNA főügyészének a javaslatára. "Az államfő azért hívta fel Tiberiu Niţut, hogy megkérje: ne engedjen a politikai nyomásnak és tartsa be a szabályzatot" – közölte az elnöki hivatal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?